Reclamă

Aderarea României la spațiul Schengen suferă încă o amânare, deoarece subiectul nu este inclus pe agenda viitorului Consiliu JAI. După respingerea din 8 decembrie 2022, când Austria s-a opus aderării României la zona de liberă circulație, Comisia Europeană s-a angajat să depună toate eforturile pentru ca România să intre în Schengen în acest an.

Este evident că singura posibilitate a României de a adera la Schengen este să obțină câștig de cauză într-un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, susțin europarlamentarii români. Președinția JAI va fi preluată de Spania începând cu 1 iulie, conform informațiilor de pe observatornews.ro.

România, departe de spațiul Schenghen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a exercitat dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Cancelarul Karl Nehammer a invocat numărul mare de imigranți ilegali neînregistrați care ajung în Europa Centrală, deși România, Bulgaria și Croația au fost certificate anul trecut de către Comisia Europeană că sunt pregătite pentru Schengen, după ani de pregătiri.

Spațiul Schengen reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca un proiect interguvernamental între cinci state membre ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și a fost extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Ce înseamnă spațiul Schengen

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările respective nu efectuează verificări la frontierele lor interne decât în cazurile unor amenințări specifice și nu efectuează controale armonizate la frontierele externe, pe baza unor criterii clare definite. Setul de norme care reglementează spațiul Schengen este cunoscut sub denumirea de Codul frontierelor Schengen.

În prezent, spațiul Schengen cuprinde peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane și include 27 de țări: cele 23 de state membre ale UE și toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit a 27-a țară membră cu drepturi depline în spațiul de liberă circulație. Controalele la frontierele interne cu Bulgaria, Cipru și România nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen, conform informațiilor de pe consilium.europa.eu.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro