Reclamă

Războiul dintre Ucraina și Rusia durează deja de mai bine de patru luni, iar finalul nu pare să fie aproape. Acest conflict a zdruncinat întreaga lume și a pus în gardă statele din Europa. Astfel, una dintre țările ce se află în vecinătatea războiului a decis reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Încă de la începutul războiului președintele Ucrainei Volodimir Zelenski avertiza că Vladimir Putin intenționează să extindă atacul și către alte țări vecine. Printre țările vizate se numărau și statele baltice, așa că unul dintre ele a decis să se pregătească în eventualitate unui atac. Astfel, Letonia a anunțat că va reintroduce serviciul militar obligatoriu.

Artis Pabriks, ministrul leton al apărării, a anunţat marţi reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Decizia vine pe fondul războiului ce se desfășoară în prezent. Serviciul militar obligatoriu o să vizeze doar bărbații și o să fie reintrodus în anul 2023. Mai mult, a fost anunțată și construire a unei baze militare în apropierea oraşului Jekabpils (sud-estul Letoniei). Acesta o să fie mai aproape de graniţa cu Rusia decât baza actuală.

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul.”, a declarat Artis Pabriks.

Țara din Europa cate reintroduce serviciul militar obligatoriu de teama războiului. „Nu credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”
Pexels

Forța armată a Letoniei

Atunci când vine vorba de apărare, Letonia are o forță redusă. Această țară a renunțat la serviciu militar oblicatori în anul 2007, după aderarea la NATO. În prezent, armată Letoniei este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale. Cei din urmă servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekendului. Astfel, Letonia are în prezent doar 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.

Decizia de a reintroduce serviciu militar obligatoriu a fost salutată de multă lume. Gatis Priede, membru al Gărzii Naţionale, a declarat că această hotărâre trebuia luată chiar încă de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

„Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO, care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice.”, a declarat Gatis Priede.


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro