Unul dintre cele mai bogate state din lume a anunță că va lua noi măsuri de austeritate, după ce a dezvăluit că economia țării este în pericol.

Aceste măsuri vin la doi ani după ce autoritățile au introdus o taxă pentru salvarea economiei.

TVA-ul  se va tripla

Arabia Saudită a anunțată că triplează taxa pe valoarea adăugată (TVA). Măsura vine în contextul în care țara  a fost grav afectată de fluctuațiile înregistrate pe piața petrolului.

Guvernul din Riyadh a anunțat că va suspenda alocația de trai acordată angajaților de la stat. Veniturile țării au fost afectate după ce prețul țițeiului a scăzut la nivel mondial. Arabia Saudită a introdus TVA-ul în urmă cu doi ani, ca parte a eforturilor de a-și reduce dependența de piețele mondiale de petrol.

,,Măsurile sunt dureroase, dar necesare”

Agenția de știri a Arabiei Saudite a declarat că TVA-ul va crește de la 5%  la 15% de la 1 iulie, în timp ce alocația va fi suspendată de la 1 iunie.

În 2018, a fost introdusă alocația de 1.000 de raiali (267 de dolari) pentru angajații de la stat pentru a compensa creșterile.

„Aceste măsuri sunt dureroase, dar necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi economică pe termen mediu şi lung şi pentru a trece de această criză”, a declarat ministrul finanţelor, Mohammed al-Jadaan.

Cheltuielile de stat au depășit veniturile

Anunțul a venit după ce cheltuielile de stat au depășit venituri.  Deficitul bugetar a ajuns la 9 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului. Situația a apărut în condițiile în care veniturile din petrol au scăzut cu aproape un sfert comparativ cu anul trecut. În același timp, rezervele străine ale băncii centrale a Arabiei Saudite au scăzut.

Măsurile de austeritate va afecta reformele

Se estimează că măsurile de combatere a impactului crizei vor încetini ritmul și amploarea reformelor economice lansate de Crown Price Mohammed bin Salman.

Anul trecut, Arabia Saudită a înregistrat un record de 25,6 miliarde de dolari privind ofertă inițială de acțiuni ale gigantului petrolier de stat Aramco. Vânzarea acțiunilor se afla în centrul planurilor prințului Mohammed de a moderniza economia și de a reduce dependența de petrol.

Sursa: bbc.com

Distribuie