Noua Zeelandă intensifică lupta cu industria tutunului și propune una dintre cele mai dure măsuri de combatere a dependenței de nicotină. Potrivit propunerii guvernului, tinerii născuți după anul 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări în timpul vieții lor

Noua Zeelandă intenționează să interzică tinerilor să cumpere țigări în timpul vieții lor, în cadrul uneia dintre cele mai dure măsuri de combatere a industriei tutunului din lume, potrivit BBC. În încercarea de a elimina fumatul din viețile oamenilor, Noua Zeelandă va interzice vânzarea de tutun pentru generația următoare.

Mai exact, persoanele născute după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări sau produse din tutun în timpul vieții lor. Legea propusă urmează să fie adaptată anul viitor. Măsura face parte dintr-o amplă campanie de combatere a fumatului anunțată joi de Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze”, a declarat ministrul Sănătății, Dr. Ayesha Verall.

Țara care interzice tutunul pentru generația următoare! Cei născuți după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări
Pexels

Măsuri drastice împotriva fumătorilor

Campania de combatere a fumatului mai presupune și controale majore asupra tutunului, inclusiv restricționarea semnificativă a locurilor în care pot fi vândute țigările. Acestea vor fi eliminate din supermarketuri și magazinele din colț.

Numărul de magazine autorizate să vândă țigări va fi redus drastic. Mai exact, de la aproximativ 8.000 de magazine se va ajunge la mai puțin de 500. Prin toate aceste măsuri, Noua Zeelandă este hotărâtă să atingă obiectivul național de a reduce rata națională a fumatului la 5% până în 2025. În prezent, aproximativ 13% dintre adulții neozeelandezi fumează.

Noile propuneri au fost susținute și de medici, care spun că aceste măsuri vor reduce semnificativ accesul la tutun și numărul peroanelor care vor dobândi acest viciu.

„Va ajuta oamenii să renunțe la fumat sau să treacă la produse mai puțin dăunătoare și va face mult mai puțin probabil ca tinerii să devină dependenți de nicotină”, a declarat profesorul Janet Hook de la Universitatea din Otago.