Perioada de înscriere la admiterea la universități este în plină desfășurare. Conform primelor estimări, tot mai mulți studenți români își îndreaptă atenția spre universitățile din străinătate. În mod surprizător, Olanda este destinația cea mai căutată în care tinerii români vor să studieze. De asemenea, cererea este destul de mare și pentru universități din Italia și Belgia.
Tinerii din România tentați să plece din țara lor pentru a studia în Olanda
De ani buni, tinerii din România arată un interes sporit pentru a studia în alte state. Și în acest an cererea este destul de mare. Surpriza este însă aceea că universitățile din Olanda s-au umplut de români. Unele dintre acestea au raportat că aproape un sfert dintre studenții lor la specializările în informatică și inteligență artificială sunt români.
Pentru a locui și studia în Olanda, tinerii locuiesc cu chirie în apartamente împărțind plățile. Numai pentru o lună de trai peste hotare, tinerii au nevoie de 800 de euro pe lună.
O parte dintre ei optează și pentru a locui în căminele studențești. Studenții români din străinătate beneficiază de spații generoase de socializare, astfel încât majoritatea rămân în campus până la finalul zilei.
Comunitatea de români din universitatea din Groningen, Olanda, este foarte numeroasă.În Belgia, la Universitatea Libre din Bruxelles, se află peste 600 de studenți români.
Liga Studenților Români din Străinătate estimează că numărul total de români în universitățile europene depășește 20.000 de persoane. Dintre ei, peste 10.000 au ales Marea Britanie, iar în jur de 3.000 în Olanda. Totodată, în jur de 2.000 de studenți români învață în Germania și aproximativ câte 1.000 în Italia, Spania și Belgia.
Universitățile din aceste trei țări au devenit tot mai atractive pentru studenții români. Mai mult, tinerii din România sunt văzuți ca studenți serioși și dedicați.
Taxele de școlarizare variază în funcție de țară și de tipul de universitate. În Italia, acestea pot fi de aproximativ 700 de euro, în timp ce în Germania taxele sunt eliminate la universitățile publice, dar pot ajunge până la 6.000 de euro în cadrul facultăților private.
În Olanda, taxele de școlarizare sunt relativ mici, iar studenții își acoperă și costurile de cazare, masă și transport.