Reclamă

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, a declarat luni că populaţia de urs brun din România nu este în pericol, iar toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun, inclusiv cele ale ONG-urilor. Potrivit iniţiatorului proiectului de lege privind urşii, este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene.

Comisiile reunite de muncă şi administraţie publică dezbat, în sesiune extraordinară, proiectul de lege iniţiat de UDMR, care reglementează populaţia de urs brun, în urma tragediei din Munţii Bucegi, în care un urs a ucis o tânără aflată în drumeţie pe Jepii Mici.

Senatorul UDMR a declarat în dezbaterea din comisiile reunite de muncă şi administraţie publică că a iniţiat proiectul de lege privind populaţia de urşi după finalizarea mandatului de ministru al Mediului, potrivit News.ro. „M-am bazat pe acel studiu ştiinţific comandat de Ministerul mediului care avea ca scop estimarea populaţiei de urs brun din România”, a spus Tanczos Barna.

El a arătat că proiectul de lege prevede o cotă anuală de intervenţie, pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte între om şi urs, precizând că anexa la iniţiativa legislativă estimează intervenţia în funcţie de gravitatea din fiecare judeţ şi fond de vânătoare. „Intervenţia trebuie să vină să rezolve problemele acolo unde sunt ele”, a subliniat senatorul UDMR.

Tanczos Barna a mai afirmat că proiectul propune recoltarea de probe genetice de la fiecare exemplar recoltat pentru a completa baza de date, astfel ca în cinci sau zece ani să avem cel mai amplu studiu genetic al acestei specii, din toată lumea. „Nu există nicio ţară unde să se fi recoltat peste 10.000 sau 15.000 de probe genetice de la această specie. (..) Vom avea un fundament ştiinţific şi pentru următoarele intervenţii”, a spus Tanczos Barna.

Fostul ministru a subliniat că „proiectul de lege completează Planul de acţiuni care a fost dezbătut în urmă cu patru-cinci ani şi unde e prevăzută şi intervenţia prin vânătoare”.

„Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România, inclusiv cele făcute de ONG-uri, cele făcute în zona Făgăraş unde un ONG studiază populaţia de urs brun din zonă. Toate studiile legate de numărul de atacuri arată o creştere semnificativă, precum şi cele care analizează valoarea pagubelor. Deci, populaţia de urs brun din România nu este în pericol şi acest lucru este subliniat inclusiv de studiul ştiinţific. Este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene, unde există o populaţie semnificativă de urs brun”, a mai arătat iniţiatorul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro