Reclamă

Tânără moartă după atacul unui urs pe Jepii Mici: rezultatele examenului medico-legal și reacțiile autorităților

Tânăra moartă după ce a fost atacată de urs pe Jepii Mici a suferit numeroase leziuni externe și interne, provocate atât de atacul animalului cât și de căderea de la înălțime, arată rezultatul examenului medico-legal. Ursul care a atacat-o este o femelă în vârstă de 4-5 ani, care nu suferea de rabie, arată analizele realizate de DSVSA Prahova.

Șeful Serviciului de Medicină Legală Prahova, medicul Vasile Drăghici, a declarat pentru News.ro că atât leziunile provocate de animal, cât și cele produse prin căderea la înălțime ar fi putut duce la decesul victimei.

„Ursul care a atacat fata era o femelă cu vârsta de aproximativ 4-5 ani, iar analizele făcute de autorități indică faptul că nu era turbat,” a declarat pentru news.ro directorul DSVSA Prahova, George Stratulat. Potrivit acestuia, ursoaica nu avea pui și nici nu era în călduri, conform rezultatelor examenului anatomo-patologic.

Tânăra de 19 ani, care se afla pe munte împreună cu prietenul ei, a fost atacată marți de urs, ulterior căzând într-o râpă, unde de altfel i-a și fost găsit cadavrul. Ursul, care era agresiv și a încercat să îi atace și pe salvatori, a fost omorât, incidentul fiind în atenția Parchetului.

Moartea tinerei a reaprins discuțiile legate de gestionarea problemei urșilor, al căror număr a crescut necontrolat, care coboară în localități și atacă oamenii. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, după această tragedie, că populația de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluție. Ministrul a precizat că în opinia sa, urșii care se apropie de comunitățile umane trebuie să fie gestionați prin eutanasiere sau împușcare și a anunțat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sesiune extraordinară pentru modificarea legislației. El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și a ținut să precizeze că nu va fi dat liber la împușcat urșii pe teritoriul României, fiecare cum dorim, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuțiile cu cei din domeniu, este o aglomerație de urși în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă și de aceea coboară.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro