Tânărul ruso-ucrainean suspectat că ar fi plănuit un atac violent în Franţa şi care a fost arestat într-un hotel din apropierea aeroportului Roissy-Charles de Gaulle a fost pus sub acuzare şi încarcerat vineri la Paris, a anunţat Parchetul naţional antiterorist.

El fusese prezentat în cursul după-amiezii unui judecător de instrucţie antiterorist.

Bărbatul, în vârstă de 26 de ani, originar din Donbas şi sosit recent în Franţa, potrivit unei surse apropiate anchetei, a fost prins din întâmplare. El a suferit arsuri la cap din cauza unui dispozitiv exploziv în camera sa de hotel de la Roissy, un incident ce a necesitat intervenţia pompierilor.

După ce a primit îngrijiri, a fost plasat în custodia poliţiei timp de patru zile la Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI).

El a fost pus sub acuzare vineri şi apoi încarcerat după o audiere în faţa unui judecător de libertate şi de detenţie, aşa cum a cerut Parchetul antiterorist.

Parchetul Naţional Antiterorism (Pnat) a deschis marţi o anchetă pentru participare la o asociaţie teroristă criminală şi deţinere de explozibili sau de substanţe destinate să formeze un explozibil în legătură cu o acţiune teroristă. Avocatul său, Louis Gloria, a refuzat să comenteze.

În camera de hotel a suspectului, anchetatorii au găsit ‘produse şi materiale destinate fabricării de dispozitive explozive’, potrivit Pnat. Au fost găsite telefoane mobile folosite pentru fabricarea de dispozitive explozive şi urme de nitrat de amoniu, a precizat sursa apropiată anchetei.

Suspectul, de origine ucraineană, dobândise cetăţenia rusă ‘în urmă cu câţiva ani’, a declarat vineri o altă sursă apropiată cazului, confirmând o informaţie din Le Monde.

Potrivit sursei apropiate anchetei, primele indicii erau că acesta era ‘pro-rus’ după ce ‘a luptat timp de doi ani în armata rusă’.