Reclamă

Zeci de milioane de locuitori din Shanghai şi de pe coasta estică a Chinei au fost forțați să se refugieze în locuinţe luni, în fața taifunului Bebinca, descris ca fiind cel mai puternic care a lovit regiunea după 1949. Autoritățile au emis un cod roșu de vreme severă, în timp ce furtuna a provocat anularea tuturor curselor aeriene pe cele două aeroporturi principale din Shanghai.

Bebinca a ajuns pe uscat luni dimineață, în jurul orei locale 07:30, în cartierul Lingang New City din districtul Pudong. Vânturile au atins viteze de până la 151 km/h, conform televiziunii de stat CCTV, făcând din Bebinca „cel mai puternic taifun” de acest gen din ultimii 74 de ani.

Primăria a sfătuit cei 25 de milioane de locuitori să nu iasă din case, iar în districtul Chongming, 9.000 de persoane au fost evacuate. Autostrăzile au fost închise de la ora locală 01:00, iar circulația în oraș a fost restricționată la 40 km/h.

Concomitent cu Festivalul de la Mijlocul Toamnei, autoritățile au avertizat despre mobilitatea crescută a populației. Ministerul pentru gestionarea dezastrelor a sunat la vigilență ca măsură de precauție. Magazinele au fost închise în întreaga regiune, în timp ce unii locuitori au bravat intemperiile, precum Wu Yun, care a declarat: „Cred că va fi bine, căci am văzut deja multe taifunuri în emisfera sudică”.

Dansul ciclonului a lăsat trotuarele pline de crengi și biciclete răsturnate, iar pe rețelele de socializare au fost împărtășite imagini cu copaci doborâți și panouri publicitare smulse de vânt. În Baoshan, locuitorii au filmat rânduri de copaci care au fost smulși din rădăcini de-a lungul unui râu.

Ploile torențiale și vânturile violente sunt așteptate să lovească provinciile Jiangsu, Zhejiang și Anhui, în timp ce taifunul își continuă înaintarea spre nord-vest, reducându-și treptat intensitatea.

Autorităţile chineze se confruntă deja cu multiple accidente raportate, principala lor cauză fiind prăbușirea copacilor și a panourilor, a declarat televizorul naţional CCTV. În provincia Zhejiang, valurile mari de pe ţărmuri prezentau un spectacol periculos. China, fiind principalul emițător mondial de gaze cu efect de seră, este preocupată de efectele schimbărilor climatice asupra intensității și formării rapide a taifunurilor.

Înainte de a ajunge în China, Bebinca a traversat Japonia și Filipine. În Japonia, a generat vânturi cu viteza de 198 km/h, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze, iar în Filipine a fost responsabil pentru moartea a șase persoane.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro