Taco cu carne de porc
lipie cu un conținut picant: carne, legume și sos
- 1,5 kg spată de porc fără os, tăiată în 6 bucăţi mari
- 1 ceapă mare, tocată grosier
Marinadă
- 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
- 2-3 linguri sos de ardei iute
- 3 linguri pastă de tomate
- zeama de la 2 portocale (circa 200ml)
- zeama de la 3 limes mari (circa 75ml)
- 3 linguri oţet de vin alb 2 linguriţe de oregano
- 2 linguriţe de ienibahar măcinat
- 2 linguriţe pudră de chimion
- 1 linguriţă de nucşoară măcinată
- 1/2 linguriţă de cuişoare măcinate
Pentru servire
- lipii tacos de porumb, încălzite
- 4 salate mici sau 2 mari, curăţate şi tocate fin
- smântână sau cremă de brânză parţial degresată
- sos de brânzeturi
Sos de brânzeturi
- 2-3 linguri de unt
- 150 ml de smântână de gătit
- carne cu mucegai albastru
- telemea grasă de vacă
- telemea veche de oaie
- usturoi și busuioc
-
Pune ingredientele pentru marinadă într-o pungă mare care se închide ermetic şi presează-le până la omogenizare. Adaugă carnea de porc şi ceapa, asigurându-te că sunt bine acoperite de marinadă. închide punga ermetic şi las-o la frigider peste noapte.
-
Incinge cuptorul la 160°C. Transferă carnea de porc şi marinada într-o tavă ceramică medie. Acoperă cu capac şi dă-o la cuptor 4-5 ore sau până când carnea este foarte fragedă şi se desprinde uşor când o desprinzi cu o furculiţă. Scurge-o, păstrând marinada, apoi aşaz-o pe un tocător.
-
Desprinde carnea cu două furculiţe, toarnă deasupra 4-5 linguri din sosul obţinut şi serveşte-o direct de pe tocător cu ceapă murată (în dreapta), tacos de porumb încălzite, salată tocată şi smântână.
Sos de brânză
-
Se pune la călit usturoiul bine pisat cu untul, când se închide la culoare, devine galben, punem smântâna și busuiocul, urmate de brânza fărâmițată. Lăsăm să se topească și este gata.