În această perioadă, numeroase universități din România organizează școli de vară pentru liceeni. Astfel, acestora li se oferă posibilitatea de a se familiariza cu viața de student. De asemenea, au ocazia de a explora diferite facultăți și domenii de studiu. Aceste programe permit elevilor să participe la cursuri, seminarii și laboratoare. Își pot face în acest mod o perspectivă cuprinzătoare asupra ofertelor academice. Totodată și a oportunităților de dezvoltare profesională. Taberele studențești sunt astfel la mare căutare în această perioadă.
Taberele studențești au redevenit la modă
În această perioadă, numeroase universități din România organizează școli de vară pentru liceeni. Astfel, viitorilor absolvenți li se oferă posibilitatea de a se familiariza cu viața de student.
Universitatea de Științele Vieții (USV) din Iași a găzduit recent o școală de vară cu participarea a 120 de elevi. Deși inițial erau disponibile doar 100 de locuri, instituția a ales să accepte un număr mai mare de doritori.
Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași, a declarat că succesul acestei ediții a fost mai mare decât în anii precedenți. De altfel, acesta a precizat și că universitatea se bucură să familiarizeze elevii cu mediul academic și viitoarea viață de student.
Multe dintre universități organizează aceste școli de vară cu sprijin financiar. Acesta este susținut fie din bugetul propriu, fie din surse externe. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a obținut o finanțare de peste un milion de lei pentru a susține vizitele de studiu. În acest caz, programul se întinde pe o durată de de două săptămâni.
Acest sprijin financiar este destinat în special elevilor din categorii defavorizate. Pentru ei, instituțiile caută soluții de a-i determina să își continue studiile.
Există și universități care percep taxe pentru participarea la școlile de vară. De exemplu, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași solicită o taxă între 350 și 500 de lei.
La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vizitele de studiu vor începe luna viitoare. Acestea se vor întinde pe o durată de două săptămâni. Cei admiși vor locui în cămine studențești și vor beneficia de mese la cantină, plătind o taxă de 620 de lei.
Aceste școli de vară oferă elevilor oportunitatea de a experimenta viața de student.
Astfel, viitorii absolvenți au ocazia de a interacționa cu profesori și studenți. Totodată și de a descoperi potențialele cariere profesionale pe care ar dori să le urmeze.