România continuă să se claseze pe primele locuri în clasamentul accidentelor rutiere raportate la un milion de locuitori. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, 1,35 de milioane de persoane mor în accidente rutiere. Alți 50 de milioane de oameni sunt răniți grav.  

Anul trecut, pe drumurile din Europa, au murit 19,823 de persoane din cauza accidentelor rutiere. Numărul este în creștere cu 1.000 de persoane, față de anul 2020. Din păcate, la noi în țară mor cei mai mulți oameni din Europa, în accidente rutiere. 

Cele mai multe accidente rutiere grave, în România

Sunt mulți factori care produc aceste tragedii, cum ar fi infrastructura rutieră, însă pe primul loc se află, clar, nerespectarea legii. Suntem una dintre țările în care conducătorii auto conduc „după ureche”, fără a ține cont de indicatoarele rutiere. De asemenea, șoferii se urcă la volan chiar dacă au consumat alcool sau substanțe interzise. În același timp, șicanările din trafic, în care conducătorii auto vor să demonstreze că sunt mai buni ca ceilalți participanți la trafic, duc, în final, la accidente grave. 

În anul 2021, la noi în țară, au avut loc 4.915 accidente rutiere grave. În aceste evenimente au murit 1.779 de persoane și au fost rănite grav 3.790 de persoane. De asemenea, alte 2.235 de persoane au fost rănite ușor. 

Sute de tragedii pe șoselele din țară! Câți oameni au murit anul trecut în accidente rutiere grave. Mare atenție!

Dacă ar fi să facem un calcul rezultă că în fiecare zi a anului 2021, la noi în țară, s-au produs 13 accidente rutiere grave. Statisticile arată că anul trecut, în România, s-au produs 93 de decese la un milion de locuitori.  

Câți oameni au murit în accidentele rutiere din 2021

În 2021 s-au produs cu 1.356 mai puține accidente rutiere grave față de anul 2020, dar numărul deceselor este mai mare. Chiar și numărul persoanelor rănite grav este mai mare decât cel din anul 2020, chiar dacă au avut loc mai multe evenimente rutiere grave.  

Conform cifrelor oficiale, indicele de mortalitate a crescut de la 26,2% în 2020, la 35,2% în anul 2021. 

Deși an de an autoritățile fac apel la sporirea atenției pe șosele, conducătorii auto continuă să ignore legea. În prezent, în Parlament sunt depuse mai multe proiecte de lege care vizează modificarea Codului Rutier pentru a crește siguranța pe șosele.