Casa de Pensii a transmis că există o categorie de pensionari români care întâmpină probleme atunci când își depun dosarul. Se întâmplă tot mai multor persoane, iar anual sute de mii de români sunt în această situație.
Tot mai mult români aleg să lucreze peste hotare, cu gândul că vor reuși să-și strângă bani și să ducă o viață mai bună. Iar fenomenul nu este unul recent, ci existent de mai bine de 20 de ani.
Acum, a venit însă și rândul emigranților să se întoarcă acasă, unde au sperat că-i va aștepta o pensie pentru bătrânețe. Doar că cei mai mulți s-au lovit de probleme atunci când și-au depus dosarele.
Mai exact, este vorba despre românii care doresc să primească pensie comutară, la care au dreptul cei care au muncit mai puțin de 15 ani în țară. O altă variantă pentru ei este să-și mute pensia în țara unde au lucrat, dacă aceasta are acord cu România în această privință.
Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord., a declarat Alina Frățică, șef serviciu Casa de Pensii.
Problema pe care o întâmpină sute de mii de români
Doar că și în acest caz, birocrația le crează mari probleme românilor. După ce și-au depus dosarul, viitorii pensionari sunt obligați să aștepte chiar și doi ani până să-și primească drepturile de la bătrânețe.
Iar cel mai grav în această perioadă este că sunt lipsiți de drepturile care vin odată cu acest statut. Spre exemplu, cei care au dosarul însă în curs de rezolvare nu au asigurare medicală, care ar trebui să fie gratuită.
Și cu toate că în țările străine lucrurile se mișcă rapid, comunicarea cu instituțiile din România este imposibilă. Așa că oamenii nu pot decât să aștepte, chiar dacă îndeplinesc toate condițiile și au depus toate documentele necesare pentru pensie.