Reclamă

Piscicultorii din România își strigă disperarea! Mai mult de 80% dintre ei trebuie să restituie fondurile europene achiziționate în perioada 2014-2021. Astfel, zeci de milioane de euro acordate acestora trebuie să se întoarcă la UE. Motivul principal al unei astfel de situații ar fi că au fost acordate greșit. Fermierii sunt dezamăgiți și spun că nu au de unde să trimită banii înapoi.

Sute de fermieri din România sunt obligați să restituie fondurile europene

O greșeală în interpretarea regulamentului european a condus spre un astfel de context nefavorabil. Se pare că fermierii care au exploatații piscicole au primit o finanțare mai mare decât ar fi trebuit.

Agricultorii au fost încurajați să acceseze fondurile europene pentru modernizarea fermelor piscicole. Banii erau primiți pentru construirea de infrastructură, dotarea cu utilaje și implementarea de tehnologii inovatoare.

De-a lungul anilor, autoritățile române și specialiștii Comisiei Europene i-au considerat pe acești fermieri drept exemple de bune practici.

Cu toate acestea, recent, fermierii au primit notificări prin care li se cere să returneze sumele primite. Totul din cauza faptului că proiectele lor au fost considerate eronate în privința finanțării europene. Aceasta ar fi depășit procentul stabilit în regulament.

Situația i-a luat pe fermieri prin surprindere. Mai ales pentru că afacerile lor au fost monitorizate de instituțiile abilitate și au fost considerate un model de succes.

Mulți dintre acești fermieri au garantat cu imobile și au investit considerabil în dezvoltarea fermelor lor. Asta pentru că au avut convingerea că respectă toate cerințele și condițiile prevăzute de programul de finanțare.

Toti se confruntă acum cu o povară financiară grea, fiind nevoiți să restituie sume care ajung și la 4 milioane de euro pe proiect.

Fermierii și organizațiile de profil solicită o intervenție urgentă din partea autorităților pentru a găsi o soluție și a evita pagubele economice majore.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro