Suspendarea taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană a fost prelungită cu încă un an, potrivit unui regulament care a intrat în vigoare joi, 6 iunie, adoptat de Consiliu la 13 mai, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

„Iată o nouă dovadă a angajamentului UE de a fi alături de Ucraina și de a o sprijini atât timp cât este nevoie,” se menționează în comunicat.

Cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”, aceste măsuri constituie unul dintre pilonii sprijinului acordat economiei Ucrainei de către UE. Ele facilitează accesul mărfurilor ucrainene pe piața europeană, în contextul agresiunii continue a Rusiei asupra Ucrainei.

Măsurile iau în considerare și preocupările actorilor economici din UE și includ un mecanism consolidat de salvgardare, precum și posibilitatea unei „frâne de urgență” pentru importurile de ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere. Noile măsuri comerciale autonome vor fi aplicate până pe 5 iunie 2025.

„Această reînnoire a sprijinului economic puternic al UE pentru Ucraina vine într-un moment crucial, în condițiile în care țara se confruntă cu un nou atac militar de amploare. Măsurile comerciale autonome nu sunt doar un gest de solidaritate și stabilitate. Ele reprezintă un colac de salvare pentru economie. În același timp, includ acum măsuri de salvgardare mai solide pentru sectoarele agricole sensibile ale UE, răspunzând preocupărilor legitime pe care și le-au exprimat fermierii noștri și statele membre. Am găsit echilibrul corect, dar continuăm să lucrăm la găsirea unor soluții pe termen mai lung în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina. Procedând astfel, transmitem un mesaj clar: viitorul Ucrainei este în inima Uniunii Europene,” a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț, conform sursei menționate.