În anul 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale, unde românii vor trebui să își aleagă viitorul președinte al țării. Iată cine îl va înlocui pe Klaus Iohannis, conform unui sondaj INSCOP, la comanda News.ro.

Potrivit acestui sondaj, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, este prima opțiune pentru alegerile prezidențiale, având aproximativ un sfert din intențiile de vot. El este urmat de Marcel Ciolacu, liderul PSD, George Simion, liderul AUR, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Cine ar putea să îi ia locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni

Sondajul a relevat că 57,2% dintre respondenți declară că vor merge la vot cu siguranță. Acesta a inclus și întrebări referitoare la variantele pentru turul al doilea al scrutinului prezidențial. Astfel, George Simion ar fi învins într-un astfel de tur, în fața lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. Într-o altă variantă, Emil Boc l-ar fi învins la o diferență mică pe Marcel Ciolacu, dar ar fi fost învins clar de Mircea Geoană.

Sondajul a fost analizat de directorul general al INSCOP Research, Remus Ștefureac, care a remarcat preferința în premieră pentru un candidat independent, ceea ce a afectat semnificativ performanța altor candidați susținuți de partide politice.

Intenționează Rusia să atace România? Mircea Geoană a explicat clar: Zgomotul războiului îţi creează emoţie...

În ceea ce privește opțiunile pentru alegerile prezidențiale, cei mai mulți respondenți au optat pentru Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

George Simion se află în preferințele românilor pentru alegerile prezidențiale

Sondajul a evaluat și cinci variante pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Trei dintre variante au luat în calcul un tur doi în care George Simion ar avea drept contracandidați pe Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. În cazul în care ar ajunge în turul al doilea Mircea Geoană și George Simion, scorul ar fi în favoarea lui Mircea Geoană, cu 63,5% – 36,5%.

Într-o finală între Marcel Ciolacu și George Simion, scorul ar fi de 58,8% – 41,2%. Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care Nicolae Ciucă și George Simion ar concura în turul al doilea, cu un scor de 52,2% – 47,8% în favoarea lui Nicolae Ciucă.

Alte două variante analizate în sondaj au fost un tur doi între Emil Boc și Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns, 50,4% – 49,6% în favoarea lui Emil Boc, și un tur doi între Mircea Geoană și Emil Boc, cu un scor de 59,9% – 40,1% în favoarea lui Mircea Geoană.