Aproximativ 50 de supraviețuitori ai lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau se vor întoarce luni pentru a marca aniversarea eliberării lagărului, pe 27 ianuarie 1945. Evenimentul va reuni, alături de supraviețuitori, demnitari importanți, printre care regele Charles și alți membri ai familiilor regale europene, președintele francez Emmanuel Macron și președintele german Frank-Walter Steinmeier. România va fi reprezentată de ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, după cum informează News.ro.
Supraviețuitorii, majoritatea având vârste cuprinse între 80 și 90 de ani, sunt cei a căror voce va răsuna în timpul comemorărilor de la Auschwitz, unde au fost uciși 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, relatează BBC. Mesajul supraviețuitorilor este clar: „Fiecare suflet de pe acest pământ are dreptul să trăiască”, a declarat Jona Laks, acum în vârstă de 94 de ani, care a ajuns la Auschwitz în 1944 alături de surorile sale.
Pentru a-i proteja pe participanți de frig, un cort mare, încălzit, a fost ridicat la „Poarta Morții” de la Birkenau. Ziua va începe cu depunerea unei coroane de flori de către supraviețuitori și președintele polonez Andrzej Duda la „Zidul Morții”, locul unde au fost executați mii de prizonieri.
Evenimentul nu va include discursuri politice, iar o notabilă absență va fi cea a președintelui rus Vladimir Putin, din cauza războiului cu Ucraina. Lagărul de la Auschwitz a fost eliberat de Armata a 60-a a Primului Front Ucrainean și a jucat un rol simbolic în istoria eliberată de sovietici.
Auschwitz-Birkenau, unul din cele șase lagăre de exterminare construite de naziști, a fost un centru al morții în masă. Extins sub conducerea lui Heinrich Himmler și Rudolf Höss, lagărul a ajuns să includă patru camere de gazare și crematorii separate, destinându-se uciderii la scară industrială. Printre cei deportați se numărau evrei din Slovacia, Franța, Țările de Jos și Belgia.
Printre supraviețuitori, Jona Laks a fost preluată de infamul „Înger al Morții”, Josef Mengele, pentru experimente medicale pe gemeni, supraviețuind împreună cu surorile sale. De asemenea, Liliana Segre, una dintre cele mai cunoscute supraviețuitoare din Italia, nu va participa la evenimentul din Polonia, ci va fi prezentă la comemorările de la Roma. Segre, care a supraviețuit marșului morții, rămâne o figură simbolică în fața antisemitismului contemporan, fiind ținta atacurilor pe rețelele sociale după lansarea unui documentar despre viața sa.
Întoarcerea supraviețuitorilor la Auschwitz pentru comemorare marchează un moment solemn, în care martorii ororilor din trecut își împărtășesc amintirile pentru ca tragediile Holocaustului să nu fie uitate.