Sânzienele sau Drăgaica este o mare sărbătoare, notată în calendarul ortodox cu cruce roșie. În tradiția creștină, se spune că sânzienele sunt niște zâne bune, care îi ajută pe oameni să aibă parte de belșug toată vara. În caz contrar, aceste spirite devin malefice și se transformă în iele, cele care bântuie în noaptea de Rusalii. Fiind o sărbătoare importantă, creștinii respectă cu sfințenie o serie de obiceiuri care îi feresc de ghinion.
Ce nu trebuie să faci de Sânziene
Tradiția spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, sânzienele îi vindecă pe cei bolnavi. Și fetele nemăritate sunt ajutată să își găsească alesul. Spiritele sânzienelor au efecte benefice și asupra recoltelor pământului, astfel că semănăturile sunt apărate de vremea extremă.
Totuși, superstițiile spun că sânzienele îi vor pedepsi pe cei care nu le cinstesc așa cum se cuvine prin faptul că se vor abate nenorociri asupra celor care nu respectă o serie de obiceiuri.
Cea mai cunoscută superstiție este legată de munca la câmp. Se spune că în ziua de 24 iunie nu este bine să se facă astfel de activități întrucât sânzienele îi vor pedepsi pe cei care nu respectă această tradiție. La fel se spune și despre femeile care fac treburi în casă sau cos în această zi.
O superstiție mai puțin cunoscută este legată de faptul că în această zi, oamenii nu au voie să fie triști. Tradiția spune că familiile în care nu există voie bună pe 24 iunie vor fi cu moralul la pământ tot restul verii, iar soții vor ajunge la neînțelegeri.
Ghinion aduce și dacă te cerți cu o persoană apropiată. Chiar dacă ai dreptate, este mai bine ca de Sânziene să eviți conflictele, întrucât te vei certa toată vara.
Nici persoanele leneșe nu scapă de spiritele sânzienelor. Se spune că oamenii care dorm în ziua de 24 iunie nu vor avea spor și belșug în casă, ajungând astfel să se confrunte cu probleme financiare.