În tradiția creștină, Rusaliile reprezintă momentul în care spiritele morților îi mântuie pe oameni și caută să le ia mințile. Sărbătoarea are loc la 50 de zile de la Paște. În aceste zile, creștinii respectă o serie de tradiții menite să îi ferească de cele rele. Ielele sunt cele care i-ar bântui pe cei care au făcut rău sau dorm sub cerul liber. Pentru a alunga duhurile necurate, oamenii nu ies din casă noaptea pentru că se pot întâlni cu spiritele necurate, conform tradiției.
Credințe populare de Rusalii
Cum această sărbătoare îi cinstește pe cei adormiți, oamenii trebuie să dea neapărat de pomană mâncare celor săraci. În caz contrar, cei zgârciți nu vor avea belșug tot restul anului, iar roadele pământului vor fi slabe.
Un alt obicei care alungă spiritele rele este reprezentat de „Dansul călușarilor”. Acesta este un fel de remediu la farmecele Ielelor, care își propun să facă rău. Se spune că zgomotul alungă duhurile necurate. Ielele nu se vor apropia de casele celor care participă la acest dans.
De altfel, tradiția mai spune că oamenii care sunt bolnavi se pot vindeca în aceste două zile, dacă vătaful călușarilor trece cu pasul peste persoana respectivă. Se spune că familiile care nu îi primesc pe călușari vor fi bântuiți tot anul de spiritele rele și nu vor avea deloc liniște în familie.
Pentru a avea belșug, oamenii trebuie să își împodobească casa cu ramuri de nuc, tei, plop sau stejar. În acest fel, familia este protejată de boală și de evenimente nefericite.
Gospodinele ung tocul ușii de la intrare cu usturoi pentru ca Ielele să nu poată intra în casă. Femeile fac și descântece pentru a proteja familia de cele rele.
Se spune că în Duminica Rusaliilor nu este bine să te cerți cu o persoană din familie pentru că asta vei face tot restul anului, iar spiritele Ielelor sunt cele care ar provoca astfel de situații, tocmai pentru a strica liniștea în casă.