Săptămâna Mare este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Cei care nu au reușit să țină post până acum, o pot face în aceste ultime zile.
De asemenea, în această săptămână românii au diferite obiceiuri și superstiții. În Săptămâna Mare, preoții oficiază slujbele deniilor, în fiecare zi. În Lunea Mare, gospodinele deja încep să facă ordine în casă. Ele scot totul afară, aerisesc și văruiesc. Se spune că dacă Paștele te prinde în necurățenie, casa îți va fi blestemată.
Superstiții și obiceiuri în Săptămâna Mare
Se spune că în Marțea Seacă, țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. De asemenea, în Miercurea Mare, în anumite zone din România, atunci când apune soarele, există obiceiul ca cei mici să meargă cu colindul. La sfârșitul colindei, copiii primesc ouă pentru a le vopsi.
O altă tradiție este aceea că în Joia mare se înroșesc ouăle și se ține post cu mâncare uscată. La biserici clopotele nu mai bat ci doar se bate toaca. Creștinii care s-au spovedit, se și împărtășesc.
Este bine ca în Vinerea Mare să se țină post negru. De asemenea, credincioșii nu trebuie să mănânce urzici și să folosească oțet deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit, potrivit tradiții-superstiții.ro.
Ce se întâmplă dacă plouă în Vinerea Mare
Dacă va ploua în Vinerea Mare se spune că anul va fi unul mănos. De asemenea, se spune că dacă te scufunzi în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul. Femeile nu au voie să coasă sau să facă pâine fiindcă reprezintă pericol de boală și spirite rele.
Iar de Sâmbăta Mare, femeile de spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se roagă, apoi se apucă de plămădit. O superstiție spune că vasele trebuie băgate în cuptor doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soț.