Lunea Rusaliilor este a doua zi a sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, reprezentând o parte a Sfintei Treimi.
„Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”, spune învățătura creștinească.
Inclusiv în această zi sunt oficiate slujbe legate de însemnătatea zilei. De altfel, de ea se leagă și anumite tradiții, dar și superstiții pe care oamenii le duc mai departe din generație în generați ca pe niște convingeri.
Lunea Rusaliilor, zi de odihnă și prilej de bucurie creștinească
În Lunea Rusaliilor, creștinii sunt îndemnați să poarte mai departe sărbătoarea Cinzecimii. Astăzi este cinstit Sfântul Duh spre care ne îndreptăm deseori cererile, pe care îl cuprindem de altfel în toate rugăciunile noastre. De altfel, în formularea pe care o rostim atunci când ne facem cruce întotdeauna este inclus și Sfântul Duh. Aceasta vine ca o ocrotire care ne învăluie în postura de credincioși smeriți.
Pentru că astăzi este o zi extrem de importantă pentru credinciosi, de ea au fost legate și anumite tradiții.
Una dintre ele se referă la fetele nemăritate. Din vechime se considera că „Rusalii” provine din latinescul „rosalia” care înseamnă sărbătoarea trandafirilor. Astfel, fetele nemăritate primesc în semn de prețuire în Lunea Rusaliilor aceste flori delicate.
În părțile Ardealului, înainte de Rusalii cu o noapte, feciorii aduc la porțile fetelor nemăritate armindeni falnici. Copacii cu tulpini albe și frunze verzi semnifică simplitatea și curăția caracteristică fecioarelor.
Conform tradiției, astăzi nu se muncește la câmp, nu se spală haine sau nu se cară lucruri grele. Se considera în popor că astfel de gesturi de încălcare a zilei de odihnă atrage mânia lui Dumnezeu.