În fiecare an, pe 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Iată ce nu este bine să facem în această zi. 

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei. Ca de fiecare sărbătoare mare, și de data aceasta românii respectă mai multe tradiții și, bineînțeles, au multe superstiții. Etnologul Ioana Popescu a dat mai multe detalii despre această zi importantă din calendar. 

Pe vremuri, credincioșii considerau că această zi este o renaștere. Mai exact, se credea că timpul care a trecut până acum a murit, și se naște unul nou. De asemenea, bătrânii credeau că în această zi se deschid cerurile, iar spirite de toate felurile, bune și rele, umblă printre oameni și amestecă lumile. Acestea pun în pericol atât oamenii, cât și animalele. 

Superstiții de Sfântul Andrei

Potrivit Ioanei Popescu, românii trebuie să asocieze ziua de Sfântul Andrei cu oile, câini, pădurea, dar și cu lupii. De asemenea, credincioșii trebuie să țină cont de anumite superstiții, dacă vor să le meargă bine anul care vine. 

De Sfântul Andrei nu se lucrează. Se spune că oamenii care au oi și lucrează de Sântandrei, ori li se vor îmbolnăvi animalele, ori dihăniile le vor mânca. De asemenea, se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, animalele pot vorbi. Nu trebuie să le asculți, fiindcă vei muri curând dacă vei face acest lucru. 

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei. Ca de fiecare sărbătoare mare, și de data aceasta românii respectă mai multe tradiții și, bineînțeles, au multe superstiții. Etnologul Ioana Popescu a dat mai multe detalii despre această zi importantă din calendar. 

Spiritele rele bântuie lumea

O altă superstiție este aceea conform căreia fetele nu au voie nici să se pieptene, nici să își pună mâna pe pieptăn. Dinții pieptănului arată ca niște copaci din pădure. Drept urmare, fetele care se vor pieptăna astăzi le vor intra fiarele în gospodărie.  

Pe vremuri, se credea că spiritele rele bântuie prin lume și le fac rău oamenilor și animalelor. Din acest motiv, pentru a se apăra, bătrânii își ungeau toate deschiderile casei, uși, ferestre, cu usturoi. De asemenea, pentru ca duhurile rele să nu ajungă la animale, oamenii ungeau coarnele acestora cu usturoi și desenau cruci pe porțile curților. Mai mult decât atât, oamenii mâncau usturoi și se ungea cu el la încheieturile mâinilor pentru a nu se lipi de ei vrăjile. 

Toate vasele din locuință trebuie întoarse cu gura în jos, pentru ca duhurile rele să nu poată intra în acestea.  

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.