Pe lângă tradiții și obiceiuri, în satele românești se întâlnesc o mulțime de superstiții care fac parte din latura mistică, plină de farmec a Crăciunului. De cele mai multe ore, astfel de superstiți sunt transmise din generație în generație și se țin cu sfințenie.
Mai jos, sunt câteva exemple de credințe populare legate de această sărbătoare:
În satele din Argeș, casele sunt stropite cu apa norocului, câteva zile la rând, până la o săptămână, în funcție de greutățile prin care a trecut familia respectivă înainte de Crăciu. Apa norocului este un amestec de agheasmă și un mix de ierburi, cum ar fi muscata, menta și levanțica.
Tot în Argeș. bărbații aruncă paie în foc, spunând câteva cuvinte care ar trebui să atragă bogația.
Să nu împrumuți obiecte din casă în prima zi de Crăciun. Aceasta superstiție se regăsește în mai multe zone ale țării; se spune că, dacă faci acest lucru, îți alungi norocul.
Merele aduc sănătate
În credința populară, dacă mănânci mere de Crăciun și dacă le pui pe masă de sărbători, vei fi sănătos tot anul care vine.
Pune un bănuț din Ajun în apa de izvor (trebuie neaparat să fie apă curgătoare). În prima zi de Crăciun, spală-te pe față cu aceasta apă. În acest fel, vei avea spor în anul următor.
Pentru a avea noroc ar trebui să nu mături, să nu speli rufe și să nu lași gunoiul peste noapte în casă.
Pomii fructiferi se leagă cu paie în unele zone din țară. Pomii se leagă pentru a fi mai roditori. În Maramureș se curăță hornurile și cenușa se pune la rădăcina copacilor, în același scop;
În anumite regiuni, oamenii ung coarnele și șoldurile vitelor cu usturoi, ca să alunge spiritele rele;
În Bucovina și în Moldova, de Crăciun se fac turte sau colaci. Acestea sunt păstrate până primavara și, inainte de a începe aratul, sunt puse între coarnele boilor;
Femeile obișnuiesc să pună o piatră în cuptor și să ascundă furcile de tors, ca să țină șerpii departe de casă în Bucovina.
O superstiție din zona Banatului și spune că în noaptea de Ajun focul din casă nu trebuie să fie stins, astfel, anul care vine o să fie luminos și cu mult spor;
În satele din Banat cel mai vârstnic membru al unei familii aruncă în fața colindătorilor boabe de grâu și porumb, ulterior, amestecă aceste boabe cu celelalte, pentru a avea producție mai bună în anul următor. Sub fața de masă se pun fire de fân și semințe de grâu sau floarea-soarelui, ca să fie liniște în casă.
Fără carne de pasăre pe masa de Crăciun
În Bucovina, pe masa de Crăciun nu se pune niciun preparat din carne de pasăre. În toată perioada dintre Sărbători nu se consumă carne deloc, pentru ca familiei să îi meargă bine tot anul care vine;
Masa din Ajun rămâne întinsă peste noapte în unele sate din Moldova. Masa din Ajunul Craciunului este lăsată întinsă peste noapte, pentru ca familia să aiba parte de belșug în viitorul an.
O superstiție în zona Dobrogei este ca picioarele mesei să fie legate cu lanțuri. În acest fel, se ține răul departe de gospodărie.