Sunt persoane care țin cont de superstițiile știute din bătrâni pentru a avea un nou an fericit, sau pentru a fi feriți de boală, de exemplu. La noi în țară, orice sărbătoare mare este însoțită de o serie de superstiții și tradiții. Iată ce trebuie să faci de Crăciun pentru a avea noroc.
Sunt câteva superstiții legate de vremea de afară. Se crede că dacă în ziua de Crăciun va ninge, atunci vom avea o zi de Paște frumoasă, anul viitor. De asemenea, se mai spune că dacă cerul va fi senin, atunci anul ce urmează să vină va fi unul roditor.
Superstiții de Crăciun: De ce este bine să punem crenguțe de vâsc în casă
Se mai spune că este important ca în perioada Crăciunului să punem în locuință crenguțe de vâsc. Îndrăgostiții care se sărută sub vâsc în noaptea de Ajun vor avea parte de noroc în relație anul viitor. Pe de altă parte, cei care nu se sărută, vor avea ghinion. Se crede să persoanele născute în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață.
De asemenea, persoanele care răstoarnă vin pe masă, au răsturnat cutia de chibrituri sau au dat de pomană, vor avea noroc.
Ca și în cazul sărbătoarei Sfântului Andrei, se spune că pentru a alunga farmecele și duhurile rele, este bine să punem trei căței de usturoi pe masă și la ferestre. Se mai spune că în ziua de Crăciun nu este bine să purtăm încălțăminte nouă, pentru ca atragem ghinionul.
Superstiții: Nu faceți curățenie și nu aruncați gunoiul
Mare atenție! În ziua de Crăciun nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul, fiindcă se consideră că se aruncă norocul. Persoanele care nu primesc colindători și nu îi recompensează nu vor avea parte de bani anul viitor și nici de recolte bune.
Alte superstiții de Crăciun mai spun și că dacă aprindeți lumânări în seara de Crăciun, acestea trebuie să se stingă singure, pentru a avea parte de un an bun. Se mai crede că dacă bate vântul de Crăciun, atunci se anunță ghinion. Persoanele care fac baie în ziua de Crăciun vor rămâne curate tot anul.
Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele.