Românii pun la punct ultimele detalii pentru Paște și nu se abat de la câteva reguli destul de importante pentru ei

Sâmbăta Mare reprezintă ultima zi din Săptămâna Patimilor. Mai multe tradiții și obiceiuri sunt cunoscute de poporul român. Este o zi importantă, care anunță imediata începere a Paștelui.

Există însă mai multe lucruri care sunt interzise în această zi sfântă, pentru a avea parte de sănătate și prosperitate. În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică, se roagă și fac ultimele pregătiri pentru a întâmpina Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Ce nu este bine să faci astăzi, în Sâmbăta Mare

arhivă

Sâmbăta Paștelui este ziua în care oamenii pun la punct ultimele pregătiri. Sărbătoarea Paștelui este cunoscută drept o perioadă a renașterii și învierii speranțelor că totul va fi mult mai bine.

În rândul românilor, există câteva superstiții extrem de importante, care au o puternică însemnătate.

Așadar, încă din bătrâni se spune că dacă te împiedici în timp ce mergi la biserică pentru slujba de Înviere, este semn de rău. Vei avea un an plin de încercări, greu.

O altă superstiție care pare neobișnuită constă în a ține un fier în dinți, atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere. Așa vei fi ferit de dureri de dinți pe tot parcursul anului.

În Sâmbăta Mare, trebuie să dormi singur. Este regula de care trebuie să țină cont toți cei care au dorințe ce vor să devină realitate. Superstițiile spun că dacă vrei să ți se îndeplinească dorințele, trebuie să dormi singur. Atunci se deschid cerurile și Dumnezeu nu poate vedea interiorul ființei tale, pentru a-ți oferi tot ceea ce ai nevoie.

Gospodinele pregătesc sâmbătă seara un coș plin cu bunătăți, care va fi dus la biserică și va fi sfințit de către preot. În acel coș se pune o lumânare nouă albă aprinsă, un ștergar nou, cozonac, pască etc.

Ouăle vopsite reprezintă simbolul sărbătorii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Despre ele se spune că te feresc de ghinioane. Dacă le îngropi coaja în pământ, vitele vor fi apărate de deochi. Fetele nemăritate vor grăbi întregul proces dacă păstrează cojile cât mai mult.

Distribuie

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!