Ceasurile se află în topurile preferințelor tuturor atunci când vine vorba de atenții. Deși puțini știu însă, se pare că acest gest ar ascunde în spate un detaliu sumbru.
Ceasul, darul pe care nu ar trebui să îl oferi nimănui
Superbul accesoriu are în spate o istorie amplă. Ceasurile au devenit bunuri de lux, unele dintre acestea având chiar prețuri exorbitante. În unele tradiții din alte state însă se consideră că acest obiect nu trebuie oferit niciodată în dar.
De altfel, fiecare purtător ar trebui să își achiziționeze personal un accesoriu de acest gen. În accepțiunea chinezilor de exemplu, a oferi un ceas cadou are o conotație de-a dreptul tulburătoare.
Mai concret, poporul din China consideră că atunci când o persoană primește un ceas, cronometrul vieții acestuia va fi pe cale să se oprească.
Pentru japonezi, oferirea unui ceas cadou poate semnifica în anumite cercuri înalte ale societății chiar o ofensă. De altfel, magazinele de ceasuri din Japonia solicită cartea de identitate a cumpărătorului. Acesta trebuie să ofere un acord scris în multe dintre cazuri, în care să specifice că este o achiziție personală.
Francezii, românii și italienii consideră că ceasul înseamnă despărțire
Nu puțini sunt cei care au această superstiție. Numeroși francezi, italieni și chiar români se feresc să ofere persoanei iubite un astfel de dar. Aceștia sunt de părere că un cadou de acest gen se traduce prin separarea definitivă de persoana iubită.
Ce spune Codul Bunelor Maniere?
Conform cărții de căpătâi legate de conduita în societate oferirea unui cadou trebuie să rămână un act de politețe și de prețuire. Astfel, nu vom oferi cadouri ce țin de gusturile personale decât persoanelor foarte apropiate. Nu putem oferi un ceas sau o bijuterie de exemplu unui consilier juridic, profesor sau oricărei alte persoane căruia vrem să îi arătăm respectul prin acest gest.