Summitul pentru pace în Ucraina începe astăzi în stațiunea Buergenstock din Elveția, adunând zeci de lideri de stat și guvern, dar fără participarea Rusiei și Chinei. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a ajuns ieri în stațiunea de lux, unde sunt așteptați reprezentanți din peste 90 de țări și organizații internaționale.
Evenimentul, organizat împreună de Elveția și Ucraina, are loc pe 15-16 iunie. Printre participanți se numără vicepreședintele american Kamala Harris, președintele francez Emmanuel Macron, liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Japoniei. Summitul nu va atinge însă obiectivul Kievului de a izola Moscova, comentează Reuters, citat de News.ro.
Turcia și Ungaria, care întrețin legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniștrii lor de externe, în timp ce India va trimite o delegație. „Această reuniune reprezintă deja un rezultat”, a declarat marți Zelenski la Berlin.
Un proiect final al declarației summitului menționează „războiul” Rusiei împotriva Ucrainei și subliniază angajamentul față de Carta ONU și respectarea dreptului internațional. Participanții au timp până la sfârșitul zilei de vineri să se retragă dacă nu sunt de acord cu documentul, potrivit unor surse.
Pe lângă Zelenski, summitul va reuni oficiali importanți: premierul canadian Justin Trudeau, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alții. România va fi reprezentată de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu.
China și-a anunțat absența, promovând în schimb un plan de pace separat, iar Zelenski a acuzat Beijingul de ajutor acordat Rusiei în perturbarea summitului. Moscova a calificat evenimentul drept „inutil” deoarece nu a fost invitată. „Atâta timp cât Putin este la putere, va fi dificil”, a declarat Ulrich Schmid, expert în Europa de Est la Universitatea din St. Gallen.
Rusia a declarat că va înceta focul doar dacă Ucraina renunță la ambițiile sale legate de NATO și își retrage forțele din patru regiuni revendicate de Moscova. Kievul a subliniat în repetate rânduri că integritatea sa teritorială nu este negociabilă.
Summitul coincide cu un moment dificil pentru Ucraina pe câmpul de luptă, trupele ruse avansând în estul țării. Aproximativ 90 de state și organizații și-au confirmat participarea, având ca obiectiv creare unei căi pentru pace în Ucraina. Printre temele principale din discuții se numără securitatea alimentară, siguranța nucleară și eliberarea prizonierilor. Casa Albă a declarat că Kamala Harris va demonstra angajamentul SUA pentru o pace dreaptă și durabilă. La reuniune participă, de asemenea, miniștri din India, Ungaria, Turcia, Arabia Saudită și multe alte state.