Liderii NATO se reunesc marți la Washington pentru a discuta, printre altele, despre situația Ucrainei. Șefii de stat și de guvern ai țărilor membre NATO celebrează 75 de ani de la înființarea alianței și promit sprijin substanțial pentru Ucraina, aflată încă în așteptarea aderării la NATO și a armelor necesare pentru a face față invaziei ruse. „Cred că Ucraina va fi mulțumită de ceea ce vom pune pe masă”, a declarat ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că „Ucraina se apropie de NATO”, și că pachetul de măsuri discutat va include sprijin militar semnificativ. Cu toate acestea, solicitările Ucrainei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice nu au fost încă onorate. „Există multe discuții și îndoieli legate de situațiile noastre interne respective”, a explicat un oficial european, subliniind scopul summitului de a clarifica aceste percepții.
În absența unui acord din partea Washingtonului și Berlinului, invitația pentru aderarea Ucrainei la NATO rămâne exclusă. În schimb, se discută despre o serie de măsuri care să constituie o „punte către aderare”. Cu toate acestea, o sursă diplomatică ucraineană a comentat: „Nu prea ne place ideea unei «punți» către aderare, avem nevoie de aderare”.
Totodată, Jens Stoltenberg a subliniat: „Mă aștept ca aliații să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție”. Țările de Jos intenționează să asambleze mai multe părți ale unei baterii de rachete sol-aer Patriot, solicitate de Ucraina. Germania și România au promis două baterii, iar Italia este pregătită să trimită o baterie Samp-T.
Ucraina continuă să solicite ajutorul aliaților pentru a-și proteja infrastructura bombardată constant de Moscova. „Jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă de loviturile rusești”, a subliniat Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii iunie.
În ciuda angajamentelor de a sprijini Ucraina, există îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestui ajutor pe termen lung. Jens Stoltenberg a propus aliaților să se angajeze să acorde cel puțin același nivel de ajutor militar anual, adică aproximativ 40 de miliarde de euro, fără ca Ungaria să participe la acest sprijin militar.
De asemenea, NATO va coordona livrările de arme și instruirea forțelor ucrainene printr-o nouă inițiativă. Acest rol va fi coordonat de la baza americană din Wiesbaden, Germania, implicând aproape 700 de persoane. „Va exista o diferență între aspirațiile ucrainene pentru NATO și ceea ce NATO poate oferi efectiv”, a arătat Ian Lesser, expert la German Marshall Fund.
În final, liderii NATO subliniază că „viitorul Ucrainei este în NATO”, însă Ucraina trebuie să finalizeze reformele înainte de aderare. Pachetul de măsuri ce va fi prezentat ca o „punte către aderare” include promisiunea de sprijin financiar continuu și coordonarea livrărilor de arme și a instruirii forțelor ucrainene.