Reclamă

Țările membre NATO se angajează să sprijine Ucraina pe o „cale ireversibilă” spre integrare și cer Chinei să înceteze orice sprijin pentru războiul Rusiei împotriva Kievului, potrivit declarației finale a summitului de la Washington. De asemenea, aliații cer Moscovei să-și retragă trupele din R. Moldova și Georgia.

China a devenit un susținător decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina, iar Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate, este concluzia la care au ajuns liderii din NATO. Totodată, Alianța este preocupată de evoluțiile capacităților și activităților spațiale ale Chinei și îndeamnă Beijingul să se angajeze în discuții privind reducerea riscurilor strategice.

Țările NATO intenționează să furnizeze Ucrainei o finanțare minimă de 40 de miliarde de euro în cursul anului viitor și să stabilească un mecanism de coordonare a furnizării de echipamente militare și de instruire pentru Ucraina, stipulează declarația finală.

Aliații se vor angaja să sprijine Ucraina pe calea sa către o integrare euro-atlantică deplină, inclusiv prin aderarea la NATO, se arată în textul declarației finale. O invitație de a adera la alianță va fi adresată Kievului atunci când aliații sunt de acord și condițiile sunt îndeplinite.

„Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei de teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să își retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul acestora”, se spune în textul Declarației. De asemenea, referitor la Moldova, aliații salută eforturile acestei țări de a continua reformele democratice și promit să-i sprijine capacitățile de securitate și apărare și să-i consolideze capacitatea de a contracara amenințările hibride.

În același timp, liderii NATO sunt dispuși să mențină canalele de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile și a preveni escaladarea.

Țările NATO și-au intensificat promisiunile de sprijin pentru Ucraina, iar mai multe țări au anunțat că au început să transfere Ucrainei avioane de luptă F-16. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat aeronavele spunând că „apropie (Ucraina) de o pace justă și durabilă.”

Avioanele F-16, provenind din Danemarca și Olanda, „vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară,” a spus secretarul de stat american Antony Blinken. Alături de acestea, SUA, Germania, Țările de Jos, România și Italia vor furniza și cinci sisteme de apărare antiaeriană suplimentare, inclusiv patru baterii Patriot.

Rusia și-a intensificat recent atacurile cu rachete împotriva Ucrainei, devastând, chiar în ajunul summitului NATO, cel mai mare spital pentru copii din Kiev. Declarația finală a summitului precizează că alianța va descuraja și va apăra împotriva tuturor amenințărilor aeriene și cu rachete prin consolidarea apărării antiaeriene și antirachetă integrate.

Summitul de la Washington a avut loc într-un climat de incertitudine politică în Statele Unite, unde președintele Biden face față unei rebeliuni a politicienilor democrați care îl îndeamnă să renunțe la cursa pentru un al doilea mandat în noiembrie. „Mă aștept ca, indiferent de rezultatul alegerilor, Statele Unite să rămână un aliat NATO puternic și loial,” a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro