Președintele rus Vladimir Putin va întâmpina peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS, între 22 și 24 octombrie 2024, în orașul Kazan. Evenimentul adună lideri importanți, precum Xi Jinping din China, Narendra Modi din India și Masoud Pezeshkian din Iran. Kremlinul califică întâlnirea drept una dintre cele mai mari evenimente de politică externă ale Rusiei de anul acesta, conform agenției Reuters.
Summitul BRICS are ca scop să demonstreze creșterea influenței economiilor emergente. China, India, Brazilia și țările arabe susțin însă că Vladimir Putin trebuie să încerce să oprească războiul din Ucraina. Organizația BRICS, care reprezintă 45% din populația planetei și 35% din economia globală, are o putere economică majoritară în China.
Putin a explicat reporterilor că BRICS nu se definește prin opoziție cu alte entități și că aceasta este o organizație fondată pe valori împărtășite și interese comune. „Aceasta este o asociație de state care lucrează împreună pe baza valorilor comune, a unei viziuni comune asupra dezvoltării și, cel mai important, a principiului luării în considerare a intereselor celuilalt”, a subliniat el.
Cu toate acestea, tensiuni semnificative persistă. Rusia a respins ideea negociervii regiunilor din estul Ucrainei, iar Putin a menționat că Moscova dorește ca interesele sale de securitate pe termen lung să fie luate în considerare în Europa. În prezent, Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei.
Vladimir Putin a avut întâlniri înaintea summitului cu lideri importanți, inclusiv cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Discuțiile au vizat și subiectul conflictului din Ucraina, noaptea trecută la reședința sa din afara Moscovei. Președintele Emiratelor a asigurat despre dorința de a media criza și de a promova pacea.
Summitul BRICS se desfășoară în timp ce alegerile prezidențiale din Statele Unite și conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina continuă să divizeze comunitatea internațională. Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, nu va participa din cauza unor probleme medicale recente.
Acronimul BRIC a fost inaugurat în 2001 de către economistul Jim O’Neill pentru a sublinia potențialul de creștere al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei. Ulterior, s-au alăturat grupului Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Rusia își propune să dezvolte o platformă de plăți internațională alternativă pentru a evita sancțiunile occidentale, chiar dacă în BRICS există divergențe notabile între membrii săi.