Suedia și Italia și-au declarat sprijinul pentru candidatura premierului olandez Mark Rutte la poziția de secretar general al NATO, conform declarațiilor oficiale venite din partea liderilor și reprezentanților celor două țări.

Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, a caracterizat alegerea astfel: „Mark Rutte este un lider înțelept, cu o experiență solidă”, subliniind nevoia de o NATO puternică în fața incertitudinilor crescânde la nivel global.

Declarația similară vine din Italia, unde ministrul de externe, Antonio Tajani, a confirmat sprijinul pentru Rutte după discuțiile desfășurate între miniștrii de externe ai statelor membre NATO. Tajani a menționat, de asemenea, că există o „largă majoritate” în favoarea lui Rutte, deși au fost așteptate răspunsuri din partea Turciei, României și Ungariei, țări ce sprijină candidatura lui Klaus Iohannis, președintele României, pentru aceeași poziție.

În ciuda divergențelor de opinii între statele membre, există o speranță exprimată de Tajani de a ajunge la un consens privind alegerea viitorului lider al NATO, organizație esențială pentru securitatea și pacea internațională.

Sprijinul exprimat de Suedia și Italia pentru Mark Rutte subliniază o preferință clară în cadrul discuțiilor actuale despre conducerea viitoare a NATO, cu discuții în curs pentru a ajunge la un acord general între statele membre.