Reclamă
Reclamă

Suedia și Iranul au efectuat sâmbătă un schimb de prizonieri, conform anunțurilor oficiale. Suedia a eliberat un fost oficial iranian condamnat pentru implicarea sa într-o execuție în masă din anii 1980, în timp ce Iranul a eliberat doi prizonieri suedezi deținuți în această țară, a raportat Reuters.

Schimbul de prizonieri a fost mediat de Oman, a confirmat Ministerul de Externe al Omanului printr-un comunicat oficial.

Suedia l-a eliberat pe fostul oficial iranian Hamid Noury, a anunțat principalul oficial iranian pentru drepturile omului pe platforma de socializare X. Noury, condamnat pentru rolul său în execuția în masă a prizonierilor politici iranieni din 1988, va fi repatriat în Iran în câteva ore, a mai adăugat oficialul.

Reclamă

Separat, premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că cetățenii suedezi Johan Floderus și Saeed Azizi, reținuți până acum în Iran, se află într-un avion cu destinația Suedia. “Iranul i-a folosit pe amândoi ca pioni într-un joc cinic de negocieri cu scopul de a-l elibera pe cetățeanul iranian Hamid Noury din închisoarea din Suedia. El este condamnat pentru crime grave comise în Iran în anii 1980”, a afirmat Kristersson, citat de News.ro.

Tot el a adăugat: “În calitate de prim-ministru, am o responsabilitate specială pentru siguranța cetățenilor suedezi. Prin urmare, guvernul a lucrat intens la această problemă, împreună cu serviciile de securitate suedeze care au negociat cu Iranul”. Kristersson a confirmat într-un videoclip publicat de guvern că Noury era acum transportat înapoi în Iran. Premierul suedez a refuzat să ofere detalii suplimentare din cauza preocupărilor de securitate.

Noury, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat pe un aeroport din Stockholm în 2019 și ulterior condamnat la închisoare pe viață pentru crime de război, pentru implicarea sa în execuția în masă și torturarea deținuților politici la închisoarea Gohardasht din Karaj, Iran, în 1988. Noury a negat acuzațiile.

Floderus a fost reținut în Iran în 2022 și acuzat de spionaj pentru Israel și “corupție pe pământ”, crimă care în Iran atrage pedeapsa cu moartea.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro