Guvernul suedez intenționează să majoreze până la 350.000 de coroane suedeze (peste 30.000 de euro) alocația de repatriere oferită migranților care aleg să părăsească Suedia. Anunțul a fost făcut de Johan Forssell, noul ministru al Migrației, care și-a exprimat intenția de a pune în aplicare această măsură începând cu anul 2026.
Suedia a fost cunoscută mult timp ca un adăpost generos pentru refugiați, însă guvernul de la Stockholm a recunoscut că unii migranți nu se integrează în societatea suedeză. În acest context, ministrul Forssell a declarat că guvernul analizează mijloacele prin care poate susține o repatriere voluntară a celor care nu se simt în largul lor în Suedia.
„Facem noi pași în reorientarea politicii privind migrația”, a subliniat Forssell într-un comunicat, adăugând că proiectul este susținut de partidul Democrații Suediei (SD), cunoscut pentru pozițiile sale de extremă dreapta.
În prezent, alocația pentru repatriere este mult mai mică, ajungând la 10.000 de coroane pentru adulți, 5.000 pentru copii și 40.000 pentru familii. Deputatul Ludvig Aspling de la SD a precizat în cadrul unei conferințe de presă că, deși alocația actuală există din 1984, este relativ necunoscută și puțin utilizată.
Un raport de anchetă guvernamental a sfătuit împotriva unei creșteri substanțiale a alocației, din cauza efectelor limitate în raport cu costurile implicate. Totodată, guvernul a anticipat că, începând cu 2024, numărul celor care părăsesc Suedia ar putea depăși numărul imigranților, pentru prima dată în peste cincizeci de ani.
Sub conducerea prim-ministrului Ulf Kristersson, lider al conservatorilor suedezi, coaliția guvernamentală formată împreună cu SD urmărește o reducere semnificativă a imigrației. Suedia a fost un important punct de destinație pentru migranți în deceniile recente, printre care se numără refugiați din fosta Iugoslavie, Siria, Afganistan, Somalia, Iran și Irak.