Reclamă

Suedia a aprobat un plan controversat de eliminare a cinci familii de lupi, adică 30 de exemplare, în ciuda scăderii recente a populației acestor animale din țară. Decizia, considerată ilegală de activiștii de mediu conform legislației Uniunii Europene, a stârnit ample critici. Guvernul suedez a anunțat că își dorește să coboare numărul lupilor la 170, deși populația a scăzut cu aproape 20% între 2022 și 2023, ajungând la 375 de exemplare.

Conform Convenției de la Berna, este interzisă scăderea populațiilor de specii protejate sub un nivel sustenabil. Reducerea propusă de autoritățile suedeze ar pune, spun criticii, în pericol existența acestei specii, care se află pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Despre istoria lupilor în Suedia se știe că, din 1966 până în 1983, aceștia nu au avut nici măcar o populație reproducătoare, din cauza vânătorii excesive.

Planurile Suediei fac parte dintr-o dezbatere mai largă la nivelul Uniunii Europene privind reglementarea vânătorii de lupi. Comisia Europeană intenționează să relaxeze directivele sale din cauza creșterii numărului de lupi, în special în zonele alpine și împădurite din Scandinavia și Europa Centrală. Fermierii susțin că o astfel de creștere ar putea reprezenta un pericol pentru animalele lor de fermă.

Într-o întâlnire recentă, membrii Convenției de la Berna au hotărât modificarea statutului lupului din „specie strict protejată” la „specie protejată,” schimbare ce va intra în vigoare pe 7 martie 2025. Această decizie ar putea facilita revizuirea legislației UE pentru a permite o cotă mai mare de lupi care pot fi vânați.

Ecologiștii, totuși, critică aspru aceste schimbări. Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor, declară: „Suntem foarte critici față de calea pe care o urmează acum UE, care retrogradează statutul de protecție al lupului.” El adaugă că Suedia a ignorat deja legislația europeană, permițând vânătoarea anuală a lupilor în ciuda protecției speciale prevăzute.

Un alt punct de vedere vine din partea Léa Badoz de la Eurogroup for Animals, care subliniază că „lupul este, din păcate, ultimul pion politic, o victimă a dezinformării. Reducerea protecției nu va rezolva provocările coexistenței, nici nu va ajuta fermierii.” Eforturile legale împotriva Suediei au fost până acum fără succes, deși o plângere oficială a fost deja depusă la Comisia Europeană.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro