La doar două săptămâni după ce a suferit o procedură revoluționară la Spitalul General din Massachusetts (MGH), bărbatul de 62 de ani, Richard „Rick” Slayman, care a primit un transplant de rinichi modificat genetic de la un porc, a fost externat din spital.

Această succes în domeniul xenotransplantului (transplantul de organe între specii diferite) este considerat o piatră de hotar în avansul științific medical, deschizând perspective ample pentru rezolvarea crizei globale de organe disponibile pentru transplant.

„Sunt încântat să reiau viața, să-mi petrec timpul cu familia, prietenii și cei dragi, eliberați de povara dializei care mi-a afectat calitatea vieții mulți ani”, a împărtășit Slayman, exprimându-și bucuria și optimismul față de noua sa șansă la o viață normală

Înainte de acest transplant inovator care a avut loc pe 16 martie, Slayman se confrunta cu insuficiență renală în stadiu terminal. Eșecul unui transplant anterior de rinichi uman l-a adus în situația de a considera ca opțiune un rinichi provenit de la un porc, modificat genetic de compania farmaceutică eGenesis, pentru a îmbunătăți compatibilitatea interspecii. Această procedură specială a primit aprobarea de la Food and Drug Administration sub protocolul de „utilizare compasivă”, destinat pacienților cu afecțiuni care le pun viața în pericol, permițând accesul la tratamente experimentale.

Echipa medicală de la MGH a subliniat importanța acestui succes pentru aducerea echității în sănătate și pentru a oferi o soluție la deficitul de organe la nivel global. Acest progres vine în contextul statisticilor sumbre care arată că peste 100.000 de americani sunt în așteptarea unui transplant salvator de organe, în timp ce 17 persoane mor zilnic așteptând un transplant. Rinichiul este organul cel mai solicitat pe lista de așteptare.