Reclamă
Reclamă

Unul dintre submarinele de ultimă generație ale Rusiei, care a plecat din Cuba săptămâna aceasta, se „dezmembrează”, potrivit unui analist OSINT citat de Business Insider. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu submarinul Kazan, de pe care au căzut panouri de izolare fonică.

Marijn Markus, un consultant de management la firma de IT Capgemini, a distribuit luni patru fotografii ale submarinului Kazan cu propulsie nucleară într-o postare pe LinkedIn. Markus a spus că panourile de izolare fonică „au căzut” din partea din față a carenei submarinului, ceea ce face ca acesta să devină zgomotos și îi reduce capacitatea de a rămâne nedetectat. El a arătat, de asemenea, o gaură în secțiunea mediană a submarinului.

„În timp ce era andocat, scafandrii ruși au fost văzuți în jurul submarinului, probabil încercând să facă reparații”, a spus el.

Reclamă

Dar experții militari citați de BI spun că daunele observate în fotografii sunt minore și nu afectează capacitățile operaționale ale submarinului.

Richard Kouyoumdjian Inglis, ofițer în rezervă al Marinei din Chile, a declarat pentru BI că plăcile de antifonare sunt făcute din cauciuc și se pot desprinde ușor. Pierderea mai multor plăci ar face ca submarinul mai ușor de detectar, dar fotografiile au arătat doar câteva lipsă, nu suficiente pentru a pune probleme, a spus Inglis. „Nasele navale rusești nu sunt bine întreținute de obicei, dar asta nu înseamnă că se va întâmpla ceva catastrofal”, a spus el.

John Hardie, directorul adjunct al programului pentru Rusia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor a declarat pentru BI că desprinderea unor astfel de plăci este o problemă „destul de comună” pentru toate submarinele, inclusiv cele ale SUA.

Submarinul Kazan, împreună cu trei nave rusești de suprafață, au plecat luni din portul din Havana, după o serie de exerciții militare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro