Reclamă
Reclamă

SUA și Germania sunt principalii oponenți ai aderării Ucrainei la NATO, a declarat președintele francez Emmanuel Macron marți, înaintea Summitului NATO de la Washington, care începe azi.

Emmanuel Macron a ținut să evidențieze „opoziția solidă” a Statelor Unite și a Germaniei față de invitarea Ucrainei să devină membră a Alianței Nord-Atlantice. „În cele din urmă, va exista o decizie a aliaților de a invita Ucraina să se alăture NATO”, a declarat Macron, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Șeful statului francez s-a referit și la Summitul NATO din iulie anul trecut, organizat la Vilnius, unde Ucraina nu a primit invitația de a deveni membră a organizației. „Ucrainenii au fost destul de enervați atunci când au ajuns la concluzia că ușa era deschisă, dar nu atât de mult. Și cred că scenariul pentru Summitul de la Washington este același”, a afirmat el.

Reclamă

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări privind sprijinul său pe termen lung pentru Ucraina, țară care luptă împotriva agresiunii ruse. Adresându-se înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, Scholz s-a declarat bucuros de ocazia de a reafirma mesajul foarte clar că „vom susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

El s-a referit la livrările de arme și la inițiativa adoptată recent de principalele șapte state industrializate ale lumii (G7) privind finanțarea unui pachet în valoare de 50 de miliarde de dolari cu ajutorul dobânzilor obținute din valorificarea activelor rusești înghețate. În opinia șefului executivului german, acesta a fost un semn de solidaritate față de Ucraina, dar și un mesaj clar adresat Moscovei.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro