Secretarul de stat american Antony Blinken a dezvăluit că Statele Unite au identificat dovezi care sugerează încercările Chinei de a „influența și, probabil, interfera” cu alegerile prezidențiale americane din 2024, contrar angajamentului anterior al președintelui chinez Xi Jinping. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului CNN, în urma unei vizite oficiale de trei zile a diplomatului american în China.

În cursul întâlnirilor cu oficiali chinezi de rang înalt, inclusiv cu Xi Jinping, Blinken a subliniat îngrijorările SUA legate de posibila interferență a Chinei în procesul electoral american. Aceasta vine în contextul unor tensiuni crescute între cele două națiuni, abordând diverse chestiuni sensibile, de la controlul tehnologiei până la sprijinul oferit de Beijing Moscovei.

În pofida promisiunii lui Xi, făcute în noiembrie anul trecut, că China nu va interveni în alegerile din SUA, Blinken a afirmat că „Am văzut, vorbind la modul general, dovezi ale încercărilor de a influenţa şi de a interveni”, accentuând necesitatea de a pune capăt acestor acțiuni cât mai rapid posibil. Acesta a adăugat că orice formă de interferență din partea Chinei în alegerile SUA este considerată „total inacceptabilă” pentru Washington.

Deși Beijingul neagă orice formă de amestec în procesele electorale ale altor țări, acuzații similare de interferență politică au fost aduse Chinei și în alte contexte internaționale, inclusiv în Canada.

În contextul unei lumi marcate de diviziuni sociale, preocupările privind impactul influențelor externe asupra procesului democratic sunt în creștere. Blinken a evidențiat necesitatea vigilenței sporite față de astfel de încercări venite nu doar din partea Chinei, ci și a altor națiuni care ar putea beneficia de pe urma instabilității politice interne din SUA.