Organizația Mondială a Sănătății va implementa măsuri de reducere a costurilor și va revizui prioritățile de sănătate publică, după ce Statele Unite, sub conducerea președintelui Donald Trump, au anunțat retragerea din agenția ONU. Anunțul a fost făcut după ce Trump a acuzat OMS de gestionarea defectuoasă a pandemiei COVID-19 și a altor crize de sănătate internaționale.
„Acest anunț a agravat situația noastră financiară”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o notă internă datată 23 ianuarie. Nota, a cărei autenticitate a fost confirmată de un purtător de cuvânt al OMS, precizează că organizația intenționează să reducă cheltuielile de călătorie și să oprească recrutările, cu excepția zonelor critice.
Retragerea SUA din OMS va fi finalizată pe 22 ianuarie 2026, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Statele Unite sunt cel mai mare finanțator al OMS, contribuind cu aproximativ 18% din bugetul organizației, care se ridică la 6,8 miliarde de dolari pentru perioada 2024-2025.
OMS lucrează deja la reformarea modului de funcționare și finanțare, încurajând statele membre să își majoreze contribuțiile și investind în proiecte demarate în anii anteriori. Nota adaugă că sunt necesare noi fonduri și reduceri bugetare simultane. Acestea includ întâlniri virtuale ca regulă generală, limitarea achizițiilor noi de echipamente IT și suspendarea renovărilor neesențiale ale birourilor.
„Acest set de măsuri nu este cuprinzător și vor fi anunțate mai multe în timp util”, se specifică în nota internă. OMS continuă să facă eforturi pentru a asigura sprijinul și protecția personalului său, cu sediul central la Geneva.