Reclamă

SUA a decis să nu co-sponsorizeze un proiect de rezoluție al ONU care marchează trei ani de la invazia rusă în Ucraina, sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea rusească, conform declarațiilor a trei surse diplomatice pentru Reuters. Această acțiune ar reprezenta o schimbare semnificativă în poziția oficială a celui mai puternic aliat al Ucrainei.

Decizia pare să indice un dezacord din ce în ce mai mare între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump, acesta din urmă dorind să încheie rapid războiul, prin discuții purtate cu Rusia fără implicarea Kievului.

Ucraina se confruntă acum cu o criză politică majoră, având în vedere că a folosit zeci de miliarde de dolari din ajutorul militar oferit de Statele Unite pentru a se apăra împotriva invaziei ruse și a beneficiat de suport diplomatic substanțial.

În proiectul de rezoluție consultat de Reuters, se condamnă agresiunea rusească și se reafirmă angajamentul față de „suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”. O sursă diplomatică a declarat: „În anii precedenți, Statele Unite au co-sponsorizat în mod constant astfel de rezoluții în sprijinul unei păci juste în Ucraina”.

Rezoluția este sponsorizată de peste 50 de țări, potrivit unei surse diplomatice, însă fără a se dezvălui care sunt acestea. Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice americane la ONU nu a comentat încă situația.

Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, avansând constant în est. Moscova consideră că „operațiunea sa militară specială” este o reacție la dorința Ucrainei de a adera la NATO. În schimb, Ucraina și Occidentul cataloghează acțiunile Rusiei ca o acaparare imperialistă de teritorii.

Statele Unite au fost, de obicei, co-sponsor al principalelor rezoluții ONU în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei. Momentul în care expiră termenul limită pentru susținerea proiectului nu este clar, iar Washingtonul ar putea să își modifice decizia.

Votul la ONU, important pentru nivelul de sprijin global acordat Ucrainei, ar putea continua fără implicarea SUA, dar poate să nu primească același sprijin larg în cadrul Adunării Generale. O altă sursă diplomatică afirmă că, deocamdată, SUA nu semnează, iar eforturile se concentrează acum pe obținerea sprijinului altor state, inclusiv din Sudul Global.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro