Reclamă
Reclamă

Statele Unite au promis vineri că summitul NATO de săptămâna viitoare de la Washington se va încheia cu o declaraţie comună de susţinere a procesului de aderare a Ucrainei la Alianţa Atlantică, dar nu s-au angajat să includă cuvântul „ireversibil”, solicitat de Kiev, informează EFE, preluată de Agerpres.

„Sperăm că declaraţia finală a summitului, care încă se negociază, va include semnale foarte puternice de sprijin pentru aderarea Ucrainei şi, de asemenea, va sublinia importanţa ca Ucraina să realizeze reforme în chestiuni economice, de securitate şi democratice”, a explicat pentru presă o sursă din cadrul Administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden.

Aceeaşi sursă a evitat să răspundă la întrebarea dacă termenul „ireversibil” va fi inclus sau nu în comunicatul final, o solicitare expresă făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Poziţia Administraţiei Biden este că declaraţia va conţine un „limbaj puternic” în care este clar că Ucraina se va alătura NATO în viitor.

Reclamă

Potrivit unor surse europene, aliații negociază în prezent limbajul comunicatului final și doresc să fie „cât mai puternic” pentru a-și demonstra sprijinul pentru aderarea Ucrainei. Cotidianul britanic The Telegraph a dezvăluit recent că SUA blochează eforturile britanice și europene de a pune în scris o cale „ireversibilă” către aderarea la NATO pentru Ucraina.

Ucraina a suferit din cauza corupției, în special în forțele sale armate, de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Volodimir Zelenski a demis mai mulți lideri militari ca parte a unui efort de a reduce problema, în special în domeniul achizițiilor din domeniul apărării. Joe Biden a semnalat „corupția semnificativă” într-un interviu acordat revistei Time anul acesta, în timpul căruia a exclus să susțină „aderarea Ucrainei la NATO”.

Ucrainei i se va spune că este în prezent prea coruptă pentru a adera la NATO, o lovitură majoră pentru președintele Volodimir Zelenski, conform The Telegraph. Alianța va solicita Kievului „pași suplimentari” înainte ca negocierile de aderare să avanseze, a declarat un înalt oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Poziția va fi prezentată în scris în comunicatul NATO care urmează să fie semnat la summitul anual al Alianței Nord-Atlantice din 9 iulie.

„Trebuie să facem un pas înapoi și să aplaudăm tot ceea ce Ucraina a făcut în numele reformelor în ultimii peste doi ani”, a declarat oficialul pentru The Telegraph.

Ceea ce oferă Ucrainei Administraţia Biden este un angajament pe termen lung de a-i garanta apărarea şi de a îmbunătăţi pregătirea trupelor Kievului, descrisă ca o „punte” către viitoarea calitate de membru al Alianţei. La summitul de anul trecut din Lituania, Zelenski şi-a văzut zădărnicite aşteptările ca Alianţa Atlantică să adreseze o invitaţie oficială Ucrainei pentru a negocia aderarea.

Statele Unite se opun aderării cât timp durează războiul, deoarece aceasta ar presupune existenţa unui conflict direct între Alianţa Atlantică şi Rusia. Însă Kievul doreşte ca aliaţii să recunoască că viitoarea aderare a Ucrainei este un proces fără întoarcere.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro