Statele Unite ale Americii iau în considerare trimiterea unui număr suplimentar de consilieri militari la ambasada din Kiev, într-o mișcare considerată a fi o nouă dovadă a sprijinului american pentru Ucraina în contextul conflictului prelungit cu Rusia. Acest plan a fost expus în contextul în care Rusia continuă să își consolideze pozițiile în conflictul bilateral.

Generalul-maior Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat pentru Politico că acești consilieri „nu ar avea un rol de luptă”, concentrându-se în schimb pe oferirea de consultanță și sprijin guvernului și armatei ucrainene. Prezența acestor consilieri face parte din eforturile SUA de a ajusta și revizui angajamentul lor în Ucraina, în funcție de evoluția condițiilor de securitate.

Deși Ryder a evitat să specifice numărul exact de trupe datorită „motivelor de securitate operațională și de protecție a forțelor”, surse implicite au indicat o posibilă cifră de 60 de consilieri. Aceștia urmează să susțină logistic și să supravegheze livrările de arme trimise de SUA în Ucraina, contribuind de asemenea la întreținerea acestui echipament.

Planul de a mări numărul de consilieri vine în urma adopției, de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA, a unui pachet de asistență militară pentru Ucraina de aproximativ 61 de miliarde de dolari, confirmând angajamentul SUA față de apărarea ucrainiană în fața agresiunii ruse. Președinte Joe Biden a subliniat importanța acestui sprijin, numindu-l crucial pentru Ucraina și un semn clar al leadership-ului american global.