SUA au anunțat vineri creșterea recompensei la 25 de milioane de dolari pentru arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro. Anunțul survine în ziua în care Maduro a fost investit pentru un al treilea mandat de șase ani, un eveniment contestat ferm de opoziția din Venezuela, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Administrația americană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali venezueleni, decizie similară cu cea a Uniunii Europene și Regatului Unit, care au sancționat un număr dublu de oficiali venezueleni. Printre cei vizați sunt noul șef al companiei petroliere PDVSA, Hector Obregon, și ministrul transporturilor, Ramon Velasquez.
Maduro și aliații săi au respins cu regularitate sancțiunile din partea SUA și a altor țări, considerându-le ilegale și parte a unui „război economic” destinat destabilizării Venezuelei. Guvernul venezuelean susține că președintele Maduro a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut, deși nu au fost făcute publice registrele voturilor.
În plus, guvernul de la Caracas a declarat că îl va aresta pe candidatul opoziției Edmundo Gonzalez dacă acesta revine în țară din exil și a deținut deja mai mulți membri ai opoziției înainte de reînvestirea președintelui.
Pe lângă sancțiuni, recompensa oferită de SUA pentru informații care duc la capturarea și condamnarea lui Maduro a fost mărită de la 15 la 25 de milioane de dolari, dată fiind acuzația de trafic de droguri care planează asupra sa în SUA.
Uniunea Europeană a reacționat și ea vineri, declarând că Maduro „nu are nicio legitimitate democratică”. Într-un comunicat, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a afirmat că UE sprijină apărarea valorilor democratice în Venezuela și a anunțat adoptarea de noi sancțiuni împotriva a 15 oficiali acuzați de „subminarea democrației și statului de drept”, precum și de încălcarea drepturilor omului.
Deși UE nu recunoaște realegerea lui Maduro, Parlamentul European a votat o rezoluție care îl recunoaște pe Edmundo Gonzalez Urrutia drept președinte legitim al Venezuelei.