Reclamă
Reclamă

Statele Unite ale Americii au impus, miercuri, sancţiuni împotriva guvernatoarei pro-ruse a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guţul. Măsura vine ca urmare a complicității acesteia cu oligarhul condamnat și fugar Ilan Şor şi partidul său, precum şi pentru facilitarea acţiunilor lor de interferenţă politică ilegală, susţinute de Kremlin, informează Radio Chişinău şi Reuters, citate de Agerpres.

Sancţiunile constau în îngheţarea tuturor bunurilor deţinute de Evghenia Guţul în SUA și interdicția companiilor şi cetăţenilor americani de a face afaceri cu ea.

„Cetăţenii din Republica Moldova, inclusiv locuitorii teritoriului autonom Găgăuzia, merită alegeri libere şi corecte şi instituţii democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influenţa malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice şi economice, precum şi rezistenţa în faţa acţiunilor de interferenţă ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul şi guvernul Republicii Moldova pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper şi mai sigur”, a transmis ambasada americană.

Reclamă

De asemenea, se mai precizează că SUA au impus sancţiuni și pentru trei companii din Republica Moldova – Airrock Solutions, Aerostage Services şi Max Jet Service – pentru furnizarea de componente pentru avioane şi electronice unor companii din Rusia.

Rusia o sprijină deschis pe lidera pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guţul, într-o demonstraţie de sfidare a autorităţilor de la Chişinău. La Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, care a avut loc la începutul lui iunie, Guţul, în vârstă de 37 de ani, s-a întâlnit cu șeful diplomației lui Putin. În mai, Putin a primit-o pe Guţul la Soci.

Găgăuzii, o populație de origine turcică şi de credinţă creștin-ortodoxă, trăiesc în regiunea autonomă Găgăuzia, creată în 1994 ca formulă de rezolvare paşnică a unui conflict etnic, spre deosebire de războiul civil din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova.

De la declanşarea războiului împotriva Ucrainei de acum mai bine de doi ani, Rusia şi-a intensificat eforturile de a curta Găgăuzia, în mod tradiţional prietenoasă cu Kremlinul.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro