Reclamă

SUA se concentrează pe crearea unui arsenal de arme anti-navă low-cost și ușor de fabricat pentru a descuraja China în regiunea Indo-Pacific și pentru a întări pregătirea forțelor americane din zonă, conform informațiilor publicate de Reuters. Producția extinsă a bombelor QUICKSINK este văzută ca o modalitate de a reduce decalajul în fața celor 370 de nave de război chineze, având potențialul de a pune aceste nave în dificultate în cazul unui conflict.

Inspirate de invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite au adoptat un nou concept de „masă accesibilă” de arme, spune un director general anonim din industria de rachete pentru Reuters, referindu-se la disponibilitatea unui arsenal de arme relativ ieftine. Analistul Euan Graham de la Australian Strategic Policy Institute subliniază că aceasta este o încercare de a combate arsenalul chinez de nave și rachete balistice convenționale.

De asemenea, SUA au intensificat testarea bombei QUICKSINK – o bombă dotată cu un set de ghidare GPS și un sistem de urmărire capabil să țintească obiectele aflate în mișcare. Recent, Forțele Aeriene ale SUA au testat cu succes dispozitivul, folosind un bombardier B-2 pentru a lovi o navă-țintă în Golful Mexic.

QUICKSINK este dezvoltat de Boeing în colaborare cu BAE Systems și este proiectat să fie utilizat pe scară largă, având capacitatea de a transforma bombe obișnuite în arme ghidate. Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane are în vedere utilizarea a mii de astfel de bombe, conform unui director din industrie care a preferat să își păstreze anonimatul.

În contextul unei potențiale confruntări, armata americană ar putea folosi rachete cu rază lungă de acțiune precum LRASM sau SM-6 pentru a distruge nave de război chineze și ulterior să le atace cu arme mai ieftine, cum ar fi QUICKSINK.

În plus, în aprilie, forțele americane au desfășurat în Filipine noile baterii mobile de rachete Typhon, capabile să lanseze rachete SM-6 și Tomahawk împotriva țintelor maritime. Documentele guvernamentale arată că SUA intenționează să achiziționeze peste 800 de rachete SM-6 în următorii cinci ani, iar câteva mii de rachete Tomahawk sunt deja disponibile.

Acțiunile SUA sunt o reacție la încercările Chinei de a restricționa mișcările marinei americane în Pacificul de Vest. Plasarea armelor anti-navă în locuri strategice ca Filipine pune o mare parte a Mării Chinei de Sud la îndemână, o zonă revendicată în proporție de 90% de China, în ciuda opoziției din partea altor state din Asia de Sud-Est.

Collin Koh de la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore a comentat: „Într-un fel, este ca și cum s-ar echilibra condițiile jocului”, făcând referire la modul în care armele low-tech anti-navă au fost folosite eficient în alte regiuni conflictuose.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro