Un oficial american a avertizat vineri despre ajutorul semnificativ pe care China îl oferă Rusiei în ceea ce a fost descrisă ca fiind „cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică”. Acest sprijin are loc într-un ritm mai accelerat decât se anticipase la începutul conflictului din Ucraina, conform declarațiilor anonymous aduse în atenția presei de Agerpres, citând AFP.

În contextul acestor dezvăluiri, Statele Unite încurajează China să adopte o poziție „constructivă” în conflict, în speranța că aliații occidentali, printre care și țările europene, se vor alătura eforturilor de a presa Beijingul să reducă suportul militar acordat Moscovei. Apelul american vine înaintea vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Beijing, subliniind tensiunile pe această temă.

Printre exemplele de sprijin oferit de China industriei militare ruse se numără achiziții masive de componente electronice, mașini-unelte și explozivi, precum și colaborarea la producția de drone pe teritoriul rusesc. În ultimele trei luni ale anului 2023, peste 70% din importurile rusești de mașini-unelte au provenit din China, crescând astfel capacitatea Rusiei de a produce rachete balistice.

Printre companiile chineze implicate în acest schimb comercial se numără Dalian Machine Tool Group, Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology, Hikvision, iRay Technology și North China Research Institute of ElectroOptics, toate contribuind la fortificarea arsenalului militar rusesc.