SUA au avertizat miercuri împotriva unei „escaladări” în Liban, subliniind că aceasta ar pune în pericol securitatea Israelului. Reacția a venit în urma declarației premierului israelian, Benjamin Netanyahu, conform căreia Israelul este „pregătit pentru o operaţiune foarte intensă” la frontiera sa de nord, a transmis AFP, citată de Agerpres.

„Nu vrem o escaladare a conflictului care ar face să antreneze noi pierderi de vieţi omeneşti, atât la israelieni, cât şi la libanezi, şi care ar afecta considerabil securitatea şi stabilitatea Israelului în regiune”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, răspunzând la întrebările privind afirmațiile lui Netanyahu făcute în timpul unei vizite în nordul Israelului.

În ultimele zile, schimburile de focuri zilnice între armata israeliană şi Hezbollahul libanez s-au intensificat, în contextul războiului din Fâșia Gaza între Israel şi Hamas-ul palestinian, al cărui aliat este Hezbollah.

Purtătorul de cuvânt american a minimalizat însă ideea că un război cu Libanul ar fi iminent, subliniind că „declaraţiile guvernului israelian arată că este pregătit să desfăşoare o operaţiune militară dacă va fi necesar”, dar aceasta nu înseamnă că a şi „luat decizia să desfăşoare o operaţiune militară”.

„Suntem convinşi în continuare că Israelul preferă o soluţie diplomatică”, a adăugat el, menționând că înțelege „situaţia nesustenabilă pentru Israel” la frontiera sa nordică.