Reclamă

Statele Unite i-au forțat pe ucraineni să nu intervină și să lase armata rusă să-și retragă în ordine 30.000 de militari din zona Herson, în timpul contraofensivei reușite din vara-toamna anului 2022. Potrivit jurnalistului american Bob Woodward, decizia a fost luată după ce serviciile de informații americane au evaluat o „probabilitate de 50%” ca președintele Vladimir Putin să utilizeze arme nucleare ca represalii. Informațiile au fost publicate de agenția Interfax.

Bob Woodward a dezvăluit, bazându-se pe mai multe discuții cu oficiali americani, că riscul folosirii unei arme nucleare de către Moscova a fost real, în contextul în care trupele ruse riscau să fie încercuite. Conform planurilor Kievului, armata ucraineană intenționa să urmărească și să lovească unitățile rusești care se retrăgeau din Herson, însă acest lucru nu s-a materializat.

Retragerea ordonată de ministrul rus al Apărării de la acea vreme, Serghei Șoigu, a fost una dintre retragerile semnificative ale Rusiei, cu trupele părăsind malul de vest al râului Nipru la începutul lunii septembrie. Zeci de mii de civili au fost evacuați din Herson, iar podurile din regiunea Herson au fost distruse de forțele ruse înainte de această mișcare.

Americanii au avertizat administrația președintelui Joe Biden asupra unui posibil atac nuclear dacă armata ucraineană ar împiedica retragerea rusească. Într-o discuție telefonică, șeful armatei ruse, Valeri Gherasimov, l-a avertizat pe generalul american Mark Milley că „armele nucleare vor fi folosite” dacă trupele ruse întâmpină pierderi grave în zona Herson.

În urma amenințării, Moscova a primit anumite „garanții de securitate”, a explicat Woodward, ceea ce a permis retragerea în ordine a celor 30.000 de militari ruși. Această decizie a fost forțată de americani, temându-se de posibila utilizare a armelor nucleare de către Putin. Astfel, strategia Washingtonului a permis Rusiei să se regrupeze și să-și conserve forțele.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro