Pentagonul a confirmat că va accelera expedierea de rachete de apărare aeriană Patriot și muniția de artilerie către Ucraina, în cadrul unui nou pachet de ajutor militar evaluat la 6 miliarde de dolari. Acesta face parte dintr-un ajutor total de 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA pentru Ucraina, în contextul conflictului său continuu cu Rusia.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a precizat într-o conferință de presă că sistemele pentru lansarea rachetelor Patriot nu vor fi incluse în acest ajutor, dar a subliniat importanța urgentă a acestui tip de rachete cerute de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru contracararea amenințărilor aeriene rusești.

De asemenea, Austin a menționat că procesul de livrare este imediat, cu accent pe muniții de apărare aeriană, sisteme de contra-drone și muniție de artilerie. El a semnalat discuții în curs cu partenerii europeni pentru a oferi capacități suplimentare Ucrainei.

Președintele Statului Major Comun al SUA, generalul Charles Brown, a adăugat că asistența militară va ajuta forțele ucrainene să evite raționalizarea munițiilor pe linia frontului și va contribui la dezvoltarea propriei industrii de apărare a Ucrainei, pentru a produce muniția necesară.

Austin a evidențiat, de asemenea, că succesul Rusiei în conflictul din Ucraina ar putea reprezenta o amenințare de securitate majoră pentru Europa și a subliniat angajamentul SUA de a oferi un ajutor „material, real și substanțial” Ucrainei, deși recunoaște că livrările de ajutor nu vor avea efect instantaneu.