Statele Unite ale Americii au anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, estimat la șase miliarde de dolari, marcând cel mai semnificativ efort de susținere a Kievului până în prezent. Anunțul a fost făcut de ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind importanța acestui ajutor în contextul eforturilor Washingtonului de a recupera întârzierile în livrările de echipamente militare către Ucraina, după luni de blocaj în Congres.

„Acesta este cel mai mare pachet de ajutor militar pe care l-am anunţat până acum”, a declarat Austin în timpul unei conferințe de presă. Această nouă fază de ajutor include elemente vitale precum apărare aeriană, sisteme anti-drone și muniție de artilerie. Conform oficialului american, acest sprijin este conceput pentru a ajuta Kievul să „stabilizeze prima linie”, un sentiment ecoat de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Finanțarea face parte dintr-un buget mai amplu de 61 de miliarde de dolari pentru asistență militară și economică acordată Ucrainei, votat recent de Congresul SUA și promulgat de președintele Joe Biden. Spre deosebire de un miliard de dolari anunțat anterior în săptămână, care va fi furnizat din stocurile armatei americane, finanțarea recent anunțată implică contracte cu industria de apărare sau parteneri, ceea ce sugerează un interval mai lung până la implementare efectivă pe câmpul de luptă.

În urma promulgării legii, președintele Biden a asigurat de angajamentul SUA pentru un transport „rapid și masiv” de arme în Ucraina, subliniind determinarea Washingtonului de a sprijini lupta țării împotriva agresiunii.